Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa bl. Ivana Merza u Španskom proslavila nebeskog zaštitnika

Zagreb (IKA)

U Župi bl. Ivana Merza u naselju Špansko u Zagrebu u nedjelju, 8. svibnja svečano je proslavljen blagdan zaštitnika župe svečanom misom koju je na otvorenome, na župnom zemljištu predvodio rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta preč. dr. Željko Tanjić.

Koncelebrirali su upravitelj župe vlč. Markom Čolak, postulator kauze Ivana Merza o. Božidar Nagy i dr. Josip Beljan.

Preč. Tanjić spomenuo je da se ovaj dan slavi Nedjelja Dobroga Pastira, Majčin dan, zemaljski rođendan bl. Alojzija Stepinca, a ova župna zajednica slavi svog nebeskog zaštitnika. U homiliji je istaknuo: „Uistinu, u toj slici i stvarnosti Dobrog pastira otkrivamo onu silu i snagu koja sve ove različite stvarnosti povezuje u jedno, daje im smisao, tvori im izvor, pokazuje put i daruje im cilj“ te je dodao: „Krist je onaj koji nas nosi na svojim ramenima. Onda kada nam se čini da ne nalazimo puta, i onda kada nam se čini da ne znamo kuda krenuti, potrebno je vratiti se toj istinskoj dubokoj vjeri – Isus dobri pastir me nosi na svojim ramenima, on me grli, on me neće ostaviti i on me vodi na izvore života. Današnji dan poziv je svima nama da nasljedujemo Isusa dobrog pastira i da budemo poput njega onako kako su to bili bl. Alojzije Stepinac i bl. Ivan Merz“.

Trodnevnu duhovnu pripravu za blagdan župe predvodio je vlč. dr. Odilon-Gbenoukpo Singbo razmatrajući Djela apostolska.

Prvi dan govorio je kako biti potpuno Božji, kako u životu preko različitih događanja možemo čuti što nam Bog poručuje i što nam je činiti. Isto je i s čitanjem Božje riječi. Družimo li se dovoljno s Božjom riječi i razmišljamo li što nam ona poručuje. Kao župnoj zajednici koja se priprema za proslavu blagdana župe savjetovao je da napravi ispit savjesti i da razmisli „što nas priječi da budemo potpuno Božji“.

Drugi dan vlč. Singbo govorio je o obraćenju: „Postoje tri razine preobraćenja: ono dramatično poput Pavlova na putu prema Damasku, ono koje se događa kroz uobičajene događaje u našem životu kad čujemo običnu riječ i ona treća razina, koja je najteža, kako živjeti s obraćenim srcem svaki dan s različitim izazovima i biti vjeran svome pozivu, svojoj pripadnosti Kristu, svaki dan“.

Treći dan vlč. Odilon govorio je o tome da nam se često u životu nameće pitanje kamo idemo i komu želimo povjeriti svoj život. Vrlo često lutamo i kada dođu poteškoće pogledamo na krivu stranu da bismo našli utjehu i zaboravljamo da na taj način prodajemo svoju dušu i treba nam dugo vremena i molitava da se vratimo izvoru odnosno da doživimo istinsko pomirenje, povratak Bogu.

Vlč. Odilon je zaključio da je euharistija ljekoviti sakrament, koji nas drži na pravom putu.

Pri završetku mise župljani i hodočasnici častili su relikvije Blaženika, a župljani su posebno molili po zagovoru Blaženika za izgradnju crkve. Na tu nakanu župljani i inače mole pri završetku svake mise. Na misama su pjevali zbor mladih i župni mješoviti zbor.