Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Brckovljani proslavila svoga nebeskog zaštitnika sv. Brcka

Brckovljani (IKA)

Župa sv. Brcka biskupa u Brckovljanima svečano je u nedjelju 13. studenog proslavila svoga župnog zaštitnika, izvijestili su iz Župe.

Koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Matija Pavlaković u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Marinkom Golekom i dekanom Dugoselskog dekanata te župnikom u Dugom Selu preč. Ivanom Valentićem. Đakonsku službu tijekom slavlja vršio je br. Ivan Raljušić, CPPS.

Uvodeći u misno slavlje preč. Pavlaković pozdravio je domaćeg župnika, okupljene svećenike, redovnice, bogoslove, ministrante i sve okupljene vjernike. „U radosti ovoga blagdanskog zajedništva, neposredno pred kraj crkvene godine, dolazimo pred Gospodina okupljeni Duhom Svetim, s pouzdanjem u njegovu snagu i blizinu, koja nam je čudesno podarila svetog Brcka, vašeg župnog zaštitnika. Svetost je djelo Božjega Duha koji i nas potiče da ne zaboravimo kršćanski poziv – da budemo svjetlo svijeta i sol zemlje. Zahvalnost prema tomu daru i molitva za zagovor svetog Brcka ovdje nas okuplja u ljubavi Božjoj, zagledane prema vječnosti, na što nas potiču i liturgijska misna čitanja današnje 33. nedjelje u nizu crkvene godine”, rekao je preč. Pavlaković.

U homiliji se predsjedatelj osvrnuo na misna čitanja predposljednje nedjelje u crkvenoj godini, naglasivši da „je današnji Isusov govor jedan od strašnijih koje je izrekao. Čini se kao da se ne uklapa u njegov nauk i druge njegove izjave. U njemu govori o progonu, o kozmičkim promjenama, o kraju svijeta – o apokalipsi, a naš se kršćanski nauk o apokalipsi upravo temelji na riječima Isusa Krista u Svetom pismu i trebamo ga poznavati na onaj isti način kako ga je, siguran sam, poznavao i vaš župni zaštitnik sveti Brcko koji nas danas okuplja u zajedništvu ove euharistijske gozbe“.

Zatim je okupljenima približio tematiku jeruzalemskog hrama te što je taj hram značio Židovima, izdvojivši njegove tri bitne sastavnice: susretište Boga; mjesto pomirenja s Bogom i umanjeni prikaz cijelog svemira. Dotaknuo se i Isusovih slika potresa, gladi te raznih pošasti koje spominje Evanđelje, tumačeći okupljenima kako se potres o kojemu Isus govori „događa u životu svakoga od nas kada prihvatimo njega kao Krista. Draga braćo i sestre, kada se obratite, sve će izvana možda izgledati jednako, a ipak će biti posve drugačije jer ćete imati drugi temelj –  Isusa Krista. To se dogodilo i vašem župnom zaštitniku svetom Brcku“.

„Sveti Brcko je zapravo jedan dragocjen biser; uvijek živ i aktualan, nikada ne gubi vrijednost. Njegov je život poput katekizma u slikama, ilustracija Radosne vijesti koju je Isus donio čovječanstvu, a glasi: Bog je naš Otac i sve nas voli beskonačnom ljubavlju i beskrajnom nježnošću. Život svetoga Brcka uči nas, stoga, da za svetost nikada nije kasno! Svetost je, prije svega, iskustvo da nas Bog ljubi upravo preko čovjeka koji za nas ima strpljenja, da preko njega primamo Božju besplatnu ljubav, njegovo milosrđe. Taj nas božanski dar otvara zahvalnosti i omogućuje nam da iskusimo veliku radost koja nije osjećaj jednog trenutka, već je sigurnost da se sa svime možemo suočiti s milošću i odvažnošću koje dolaze od Boga“, istaknuo je propovjednik.

„Budućnost se gradi sadašnjošću, a sadašnjost življenjem. Onaj tko s mirom radi i svoj kruh jede, kako bi rekao moj pokojni djed, taj ima sigurnu budućnost u Bogu, ma kada ona nastupila. Živeći istinu Krista, lako se shvaća da je kraj svijeta tek jedan kraj, ali ne i konačno umiranje. Neka primjer svetog Brcka prosvijetli umove žena i muškaraca našega doba oživljavajući vjeru, potičući nadu i raspirujući ljubav, kako bi se svatko, poput današnjeg svečara, osjetio privučen ljepotom Evanđelja te da se nitko ne izgubi u magli besmislenosti i očaja koju osjećamo na svakom našem koraku“, zaključio je preč. Pavlaković.

Liturgijsko pjevanje prevodio je župni zbor u zajedništvu sa zborom mladih pod ravnanjem Marka Antolkovića, magistra muzike i vrbovečkog kontratenora. Na kraju misnog slavlja vlč. Golek zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji, tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj. Nakon završnog blagoslova uslijedio je ophod vjernika oko kipa sv. Brcka biskupa. Župnoj svetkovini prethodila je trodnevnica koju je predvodio svećenik Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. mr. Darko Rogina, župnik iz Rakovca, izvijestili su iz Župe.