Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Đurići proslavila nebesku zaštitnicu sv. Anu

Đurići (IKA)

Svetkovina sv. Ane, nebeske zaštitnice župe, svečano je proslavljena u nedjelju, 26. srpnja u župi Đurići u Kotorskoj biskupiji.

Dvije prijepodnevne mise u župnoj crkvi slavio je župni upravitelj don Pero Burečić. Središnju večernju euharistiju predvodio je župnik Prčanja i Stoliva don Ivo Ćorić uz koncelebraciju svećenika Kotorske biskupije.

U homiliji, kojom je vjernicima želio približiti značenje i svetost Joakima i Ane, don Ivo je govorio o njihovu svetačkom životu koji se očitovao u stalnoj povezanosti s Bogom kroz molitve i žrtve, o pouzdanju u njega i traženju pomoći u teškim trenucima i kušnjama: „I kao što su sveti Joakim i Ana imali životne kušnje, tako ih danas imamo svi mi, ali svoj život trebamo usmjeriti na Krista te tražiti i zagovor svetog Joakima i Ane“.

Na kraju mise don Pero Burečić zahvalio je svima na sudjelovanju, čestitajući blagdan nebeske zaštitnice i preporučivši sve njezinom moćnom zagovoru. Zbog ponovno proglašene epidemije u zemlji, izostala je procesija i uobičajeni oblik čašćenja svetih moći.

Današnja župna crkva Sv. Ane u Đurićima posljednja je crkva izgrađena u Kotorskoj biskupiji, dovršena 1914. godine. Ovaj blagdan proslavljen je i u drugim župama kao što su Kavač, Lepetani, Kotor – u kojima se nalaze crkve i kapelice posvećene Majci Blažene Djevice Marije, izvijestila je Kotorska biskupija na svojim službenim stranicama.