Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Kuželj - općina Kostel: Održan sastanak o međunarodnoj suradnji

Kostel (IKA)

U prostorima Općinske uprave Općine Kostel u Sloveniji u četvrtak 27. veljače održan je sastanak na kojem se razmatrala problematika brige o starijem žiteljstvu Župe Kuželj, kao i suradnji Župe Kuželj i Župe Brod na Kupi s ciljem kvalitetnije međunarodne i prekogranične suradnje na dobrobit žitelja s obiju strana rijeke Kupe.

Sastanku je nazočio dožupan Općine Kostel Miran Briški, direktor Općinske uprave Matjaž Ložar i viši savjetnik Boštjan Ožanić kao i upravitelj župa Kuželj i Brod vlč. Josip Tomić.

Istaknuta je povijesna usmjerenost naselja uz Kupu kao i stanovništva jednih na druge.

Uz razmatrani projekt u Kuželju, kojemu je prvu podršku dao Grad Delnice na čelu s gradonačelnikom Grada Delnica Ivicom Kneževićem i Općina Kostel izrazila je podršku i obećala daljnju suradnju u realizaciji ovog društvenog projekta.

U svezi Župe Brod na Kupi, upravitelj Župe istaknuo je da je nakon rata za vrijeme uprave u Brodu vlč. Franca Rihtariča, Slovenca, upravo pučanstvo Fare dalo najveći doprinos za obnovu podarhiđakonatske i župne crkve sv. Marije Magdalene.

Na kraju sastanka dogovoreni su zaključci iz kojih proizlazi da će se predloženi projekti podržati te zajedničkim snagama nastaviti, kako bi žiteljstvo slovenskog i hrvatskog Kuželja održalo postojeću međunarodnu suradnju u cilju podizanja društvenog, kulturnog, socijalnog i zdravstvenog standarda.

Također je zaključena daljnja suradnja u realizaciji projekata koji promiču povijesnu povezanost ovog kraja, osobito na području Župe Brod.