Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Muo proslavila nebesku zaštitnicu

Muo (IKA)

Pomoćnicu kršćana, zaštitnicu župe i mjesta Muo, vjernici te malene župe u Kotorskoj biskupiji proslavili u nedjelju, 24. svibnja.

Priprema za proslavu počela je već prethodne nedjelje, kada je po običaju, oltarna slika Pomoćnice kršćana prenesena i smještena u središnji dio crkve, a samom blagdanu prethodila je trodnevna duhovna priprema. Župljani su tijekom pripreme za blagdan molili svibanjsku pobožnost i sudjelovali u misi nakon koje su molili trodnevnicu pred Gospinom slikom. Na sam blagdan slavljene su dvije mise. Jutarnju misu slavio je župnik don Robert Tonsati, koji je u propovijedi naglasio nužnost ustrajnosti u molitvi po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju te jednodušnosti u vjeri kako bi se mogli othrvati duhovnim izazovima suvremenog načina života.

Svečanu koncelebriranu misu poslijepodne predvodio je župnik Bogdašića don Dražen Kraljić u zajedništvu sa župnicima susjednih župa. Don Dražen je podsjetio vjernike na povijest ustanovljenja blagdana Pomoćnice kršćana te na Marijinu ulogu u povijesti spasenja i u životu Crkve. Govoreći o izazovima s kojima se kršćani susreću u današnjem vremenu, dotaknuo se i progona kršćana u svijetu: „Draga braćo i sestre, mislim da nijedna religija nije toliko progonjena kao što je to kršćanstvo. Toliko naše braće i sestara po čitavome svijetu pati, biva proganjano i ubijano samo zato jer su kršćani. To je nešto što nećete čuti u utjecajnim medijima, jer njih nažalost vjera ne zanima. Propagiraju se raznorazne nemoralne i bezvrijedne stvari, ali ono što je časno, moralno i pošteno često se smatra nazadnim i konzervativnim. Ali kako nam sv. Petar u današnjem drugom čitanju govori: ‘ako li netko od vas trpi kao kršćanin neka se ne stidi, nego neka slavi Boga zbog tog imena’. I tu se krije ludost križa, tu pada svaka naša ovozemaljska logika, a započinje Božja ljubav, jer Bog se oholima protivi a poniznima daje milost“. Don Dražen je naglasio da i u ovom vremenu pomutnje ne treba gubiti nadu niti vječne vrijednosti vida, te da se u svakoj potrebi s pouzdanjem vjernik može obratit Blaženoj Djevici Mariji, Pomoćnici kršćana koja ga svojim majčinskim zagovorom neprestano prati i pomaže.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svima koji su darovali svoje vrijeme, trud i bilo koji oblik pomoći kako bi ovogodišnja proslava blagdana bila što svečanija, iako je to zbog još uvijek važećih mjera, bilo skromnije kako zbog ograničenog broja vjernika tako i zbog izostanka procesije, navodi se u izvješću objavljenom na mrežnoj stranici Kotorske biskupije.