Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa na splitskim Ravnim Njivama proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Mateja

Split (IKA/TU)

Župa sv. Mateja apostola i evanđelista na splitskim Ravnim Njivama svečano je u srijedu 21. rujna proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika.

Središnja svečanost započela je procesijom s kipom svetog Mateja oko crkve, a nastavljena je euharistijskim slavljem u prepunoj župnoj crkvi. Misu je predslavio hvarski biskup Ranko Vidović, a suslavili su domaći župnik Jure Vrdoljak, pastoralni pomoćnik don Jenko Bulić i ostali svećenici.

U propovijedi je biskup Vidović govorio o poruci sv. Mateja za čovjeka današnjega doba. To je poruka i drugih svetaca, koja podsjeća na temeljni poziv koji je Bog položio u srce svakoga čovjeka, a to je poziv na svetost.

„Sveti budite jer sam ja svet, Gospodin Bog vaš!“ Put do te svetosti je put obraćenja, ono što nam nudi današnji blagdan svetoga Mateja. Da bismo se obratili potrebno je napraviti obrat u životu, obrat od nizvodnosti krenuti uzvodno, od smrti krenuti u život, od stanja grijeha prijeći u slobodu djece Božje, od egoizma u ljubav. Obraćenje zahtjeva jednu temeljitu preobrazbu i mentaliteta i ponašanja – poručio je biskup Vidović.

Obraćenje se događa u susretu s Isusom Kristom koji nas vidi u našoj istini, kao što je vidio i carinika Mateja koji je nakon toga susreta ostavio stari život i krenuo za Kristom – dodao je.

Na kraju slavlja, koje je svojim pjevanjem uljepšao župni mješoviti zbor pod vodstvom Ljube Jermelića, riječ zahvale svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja uputio je župnik Vrdoljak. „Vidimo sebe u srcu Božjem kao što je to sebe vidio sv. Matej u svojoj carinarnici i pošao za Kristom“, kazao je, čestitavši imendan svima koji ga slave i svetkovinu župnoga zaštitnika. Zahvalio je biskupu Vidoviću što je u propovijedi posvijestio vjernicima da svatko od njih može u svom životu napustiti svoju carinarnicu i krenuti za Kristom.

Nakon mise, župa je pripremila prigodni domjenak ispred crkve.

Za proslavu svetkovine svoga župnog patrona župljani su se pripremali trodnevnicom tijekom koje je blagoslovljena nova oltarna slika, rad akademskog slikara Darka Škode i upriličena svečana akademija.

Župa sv. Mateja na Ravnim Njivama ima oko 6500 vjernika. Prošle godine imala je 41 krštenika, 43 prvopričesnika, 48 krizmanika, 12 vjenčanih parova i 52 umrlih.