Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Silba svečano proslavila sv. Antuna Padovanskog

Silba (IKA)

U ponedjeljak, 13. lipnja, vjernici župe Silba svečano su proslavili blagdan sv. Antuna Padovanskog.

Proslava je tradicionalno započela misnim slavljem u 6 sati ujutro u luci sv. Ante, nakon čega je uslijedio svečani blagoslov brodova i cvijeća. Središnja misa je bila u župnoj crkvi na Silbi. Nakon misnog slavlja je uslijedila procesija s kipom svetog Ante po otoku. Misna slavlja i procesiju je predvodio o. Mladen Mikulić, vicekancelar Križevačke biskupije.

Obraćajući se vjernicima, o. Mladen je naglasio kako je svetac osoba koja u punini živi ljudski život. “Postati svetac je teško, ali svetački život, iako težak, čini čovjeka istinskim sretnim. Svetac gleda svijet očima anđela i u svemu vidi Božju volju, zbog toga nikada ni zbog čega ne gubi svoj mir. Učinak svetosti se ne osjeti samo u vječnosti nego već na zemlji svetac živi kao da je u Nebu. Jer sreća nije odsustvo križa nego blizina Boga. Nažalost, oni koji odbijaju Boga nikada neće spoznati puninu sreće koju On daje!”

Propovjednik je istaknuo da moramo imati povjerenje u Boga i da sve ima svoj smisao. “Jedini put to svetosti je preko pokore i trpljenja, jer je patnja jedina sila dovoljno jaka koja može promijeniti čovjekovo srce. Zato se dragi Bog na poseban način trudi da nam pošalje križeve, teške osobe i situacije koje će nas poučiti vrlinama. Težak život je zajednički nazivnik svih svetaca.”

Na kraju propovijedi istaknuo je da “na zemlji sve nestaje i propada i zato se ne smijemo vezati ni za što drugo osim za Krista. Ako nismo vezani na zemaljsko onda smo slobodni unatoč svega što se događa oko nas”.

Ključne riječi:
Silba sveti antun svetost