Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Marka na Neslanovcu proslavila 25. obljetnicu postojanja

Split (IKA)

Župa sv. Marka na splitskom Neslanovcu proslavila je, na četvrtu nedjelju došašća 22. prosinca, 25. obljetnicu postojanja svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

U koncelebraciji su bili župnik don Šimun Doljanin, don Roko Celent i don Renato Mrčela. Misno slavlje je posluživanjem oltarskoga stola uveličao Nadbiskupov tajnik đakon don Nikola Šakić, a pjesmom ga je obogatio župni zbor.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na povijest župe, nadbiskup Barišić je istaknuo kako je u adventu 1994. godine osnovana župa koja je svoje početke imala u baraci. „Baraku nam je darovao Caritas iz Venecije te je ona bila blagoslov za našu župu. No, s obzirom na veliku povezanost vjernika koji su živjeli poput jedne obitelji pastoralne potrebe su zahtijevale gradnju nove crkve. U novoj crkvi smo misu počeli slaviti 2003. godine, a 2005. godine crkva je posvećena. Mnogi od vas su u ovoj župi primili svete sakramente i ugradili svoj osobni život u njezin povijesni i kršćanski rast“, ustvrdio je mons. Barišić.

Govoreći o liturgijskom tekstu proroka Izaije, naglasio je kako Gospodin potiče Ahaza da mu se otvori te nadvlada svoju samodostatnost. „Ahaz to odbija učiniti. On ustraje u svojoj štetnoj autonomnosti oslanjajući se na gospodare i kraljeve ovoga svijeta. Bez obzira na Ahazovu tvrdokornost, Gospodin ostaje vjeran što nam potvrđuje i sam prorok Izaija naviještajući rođenje Emanuela“, nastavio je.

U nastavku homilije, Nadbiskup je pojasnio kako Pavao u svom govoru o rođenju ističe da je Isus rođen od Davida po tijelu, ali snagom Duha Božjega, dodajući kako je i evanđelje četvrte nedjelje došašća usmjereno na Kristovo rođenje. „Čekajući rođenje Spasitelja o kojem nam govore današnja liturgijska čitanja trebali bismo se pripremiti na pravi način, otvarajući svoje srce Njegovoj ljubavi. Nažalost, i mi smo često slični Ahazu, stavljajući Gospodina na periferiju ne dopuštamo mu oblikovanje našeg života. Ne povjeravamo mu se i ostajemo zatvoreni u svojoj samodostatnosti. Na taj nam se način može dogoditi da u vremenu adventa pripremamo samo vanjštinu koja je važna, ali ostaje prazna ako ne dođe do osobnog susreta s jednim smislom adventa, Kristom Gospodinom, Emanuelom – Bogom s nama“, dodao je, rekavši kako ne trebamo težiti trenutačnom i brzom ostvarenju životne sreće. „Sreća se ostvaruje žrtvenom ustrajnošću koja nadilazi trenutačna zadovoljstva ovoga svijeta“, konstatirao je.

Tumačeći dimenziju odnosa naših osobnih snova i Božje volje za naš život, mons. Barišić je vjernicima predočio život sv. Josipa, kazavši: „Sveti Josip je sigurno imao svoje vlastite snove. U evanđelju smo čuli kako je dostojanstveno želio napustiti Mariju jer se osjećao prevarenim. No, njegove želje nisu bile usklađene s Božjim planom za njega. Bog se objavljuje Josipu koji nakon susreta s Njim otvara svoje srce za Njegovu volju te ostaje uz Mariju. Kada svoje snove i planove uskladimo s Njegovom voljom, postat ćemo sposobni za očinstvo po uzoru na sv. Josipa. On, iako nije bio Kristov biološki otac, postaje Njegov duhovni otac koji brine i skrbi za njega. I danas nam trebaju takvi kršćanski očevi koji će autentično brinuti za svoju djecu i obitelj“, zaključio je.

Nakon homilije Nadbiskup je krstio malenoga Ivana Emanuela, četvrto dijete u obitelji Dragana i Andree Vujčić.
Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Šimun zahvalio je Ocu nadbiskupu na dolasku i pastirskoj pratnji te svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne obljetnice. Zatim je nadbiskup Barišić obitelji Vujčić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

Župa se za proslavu obljetnice pripremala trodnevnicom koju su predvodili don Alojzije Bavčević, don Ivan Matković i don Carlos Taborda.