Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Mihajla u Lapadu proslavila nebeskog zaštitnika

Dubrovnik (IKA)

Večernje svečano euharistijsko slavlje u Župi sv. Mihajla u Dubrovniku, na blagdan zaštitnika ove lapadske župe, u četvrtak, 29. rujna, predvodio je o. Antonio Mario Čirko, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske.

Suslavitelji svečanog euharistijskog slavlja bili su župnik mr. don Robert Ćibarić, generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan, župnik Župe sv. Nikole u Čilipima don Josip Barišić, župnik Župe Presvetog Trojstva na Grudi mr. don Josip Mazarekić, i katedralni župnik don Marin Lučić.

O. Čirko potaknuo je na zajedničko promišljanje o vremenu u kojem živimo „koje se čini vrlo nestabilno i izazovno iz raznih razloga kao što su pandemija, potresi, poplave i rat te nam je zbog toga potrebno ohrabrenje koje pronalazimo u proslavi arkanđela Gabriela, Rafaela i Mihaela“. Istaknuo je kako se osobito izdvaja, među arkanđelima, značenje imena Mihael – tko je kao Bog. Promatra ga se kao moćnog zaštitnika u borbi protiv zla, „a nama je potrebna ta snaga da se odupremo kušnjama i vlastitim slabostima koje nosi svakodnevni život – neopraštanje, seobičnost, podmetanje, manjak ljubavi“.

„Upravo zato značenje njegovog imena postavlja pitanja za svakoga od nas: tko je Bog za tebe, koliko ti je Bog važan, imaš li drugih bogova koje si stavio na njegovo mjesto kao što su karijera, uspjeh, kuća, ljepota? Bog je uvijek blizu svakom čovjeku i onome koji zna predati svoj život njemu, taj osjeća neizmjernu pomoć i ljubav. Sveti Mihael je upravo znak da dobri Bog ne želi da itko propadne, nego se bori da nas spasi. Koji bi se čovjek tako borio za svakog od nas, uistinu, tko je kao Bog?“, poručio je o. Čirko.

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja župnik Ćibarić obratio se vjernicima prigodnim riječima čestitavši proslavu zaštitnika župe. Zahvalio je predvoditelju trodnevnice o. Čirku te svim svećenicima koji su sudjelovali u slavlju, članovima bratstva i pastoralnom vijeću, svima koji su pomogli da se proslava sv. Mihajla održi te članovima župnog Caritasa, koje je osobito istaknuo i o. Čirko oduševivši se karitativnim djelovanjem Župe sv. Mihajla i spremnošću na izlaženje ususret potrebitima.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor.

Vjernici su se duhovno pripremali za proslavu zaštitnika župe trodnevnicom koju je također predvodio o. Čirko.