Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa svetog Antuna Padovanskoga u Čakovcu proslavila dvadeset godina postojanja

Čakovec (IKA)

Vjernici Župe svetog Antuna Padovanskoga na čakovečkom Jugu u subotu 3. kolovoza večernjim su misnim slavljem proslavili 20 godina od osnutka Župe.

Naime, upravo tog 3. kolovoza 1999. godine, dismembracijom Župe svetog Nikole biskupa u Čakovcu i susjednih župa, osnovano je šest novih župa među kojima i ova na čakovečkom Jugu posvećena svetom Antunu. Tako je prije početka misnog slavlja župnik, fra Tomislav Božiček, pročitao dekret prvog varaždinskog biskupa, blagopokojnog mons. Marka Culeja, iz 1999. godine o osnivanju novih župa na području grada Čakovca.

Fra Tomislav Božiček

Misu je predslavio fra Dragutin Bedeničić, župnik Župe Svete obitelji u Osijeku, koji je bio župnik čakovečke Župe sv. Nikole u vrijeme nastanka novih župa, uključujući i onu sv. Antuna. U svojoj propovijedi fra Dragutin je podsjetio vjernike kako svi zajedno želimo Bogu izreći iskreno hvala na proteklih dvadeset godina.

„Na svakoj svetoj misi želimo zahvaliti Bogu što nam je poslao čovjeka, onoga koji nam je ostavio svoje znamenje da ga možemo razumjeti, slaviti i prihvatiti u njegovoj ljubavi prema nama ljudima. Tako možemo vidjeti gdje smo mi kao oni koji su prepoznali Gospodina i koji pokušavaju svojim životom živjeti Kristov život. Kristovi smo postali na krštenju, a tada, ne samo da nam je izbrisan istočni grijeh, već smo primili osobitu milost i snagu Božje ljubavi, po kojoj smijemo i mi propovijedati i naviještati da je Isus Krist uistinu uskrsnuo i da takvog Isusa želimo nositi u ovoj novoj župi. Jesmo li u ovih dvadeset godina dovoljno na tome zahvaljivali Bogu? Želimo li da se širi i napreduje Kraljevstvo nebesko, kraljevstvo ljubavi, pravde i mira?“, upitao je okupljene vjernike njihov bivši župnik.

fra Dragutin Bedeničić

Fra Dragutin se u nastavku propovijedi osvrnuo na Matejevo Evanđelje koje govori o događaju kada je kralj Herod dao odrubiti glavu Ivanu Krstitelju, a sve na nagovor Herodijade i njezine kćeri koja je zaplesala pred kraljem.

„U ovome izvještaju možemo vidjeti na što sve majka upućuje svoje dijete. Možda bi čovjek rekao kako je Ivan iz gluposti izgubio glavu. Ali pitanje jest koliko smo mi u današnjem vremenu spremni biti taj Ivan Krstitelj. Svijetu više ne treba preteča Isusa Krista, ali koliko smo spremni žrtvovati svoj život za Isusa i za istinu. Koliko smo spremni ne pokolebati pred onima koji će nam svašta ponuditi? I to pred onima koji će radije ubiti nevina čovjeka kako ne bi pogazili svoju riječ. To je oholost. I zato kada se okupljamo kao zajednica vjernika, uvijek nam temelj treba biti Božja riječ. Ta Božja riječ nam je i danas ponuđena, razumljiva i na našem jeziku. Koliko ćemo tu Božju riječ pustiti u naše obitelji i u naš narod? Koliko smo da sada uistinu ostvarili da ta Božja riječ bude utjelovljena u našim životima u ovom vremenu u kojem živimo? Isus nas šalje u ovaj svijet i daje nam snage po svojoj ljubavi u svetim sakramentima“, poručio je fra Dragutin Bedeničić.

Nakon euharistijskog slavlja u župnoj je crkvi upriličen dobrotvorni koncert za Međimursku udrugu za ranu intervenciju u djetinjstvu. Na koncertu su nastupili Evelin Novak, Pjevački zbor “Josip Vrhovski” Nedelišće te Komorni orkestar pod dirigentskom palicom Branimira Magdalenića.
Hvalevrijedan rad udruge može se pomoći i uplatom donacije na IBAN: HR 94 2360 0001 1022 7806 3.