Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Vid proslavila svetkovinu nebeskog zaštitnika

Vid (IKA)

Kanonik Prvostolnog kaptola u Splitu, dugogodišnji upravitelj marijanskog svetišta Vepric, sada duhovni asistent - don Alojzije Bavčević predvodio je misno slavlje na svetkovinu svetog Vida u subotu 15. lipnja ispred crkve koja nosi njegovo ime u Vidu u koncelebraciji župnika don Mile Čale i bivšeg don Mladena Margete.

Slavlje je počelo procesijom s kipom sveca kojeg su nosili krizmanici, a pjevali su pučki pjevači i župni zbor kojim ravna Anita Cuca Bebić.

„Proslavljamo svetog Vida, sveca, mučenika poput drugih mučenika, koji nam pokazuje divni kontinuitet, što znači da mi nismo samo danas ovdje, nego smo bili u svojim precima prije i bit ćemo poslije nas u našim potomcima, povezani lancima života u krvi, ali posebno na ovom mjestu vezani i krvlju Kristovom, milošću Duga Svetoga nasljedujemo onu vjeru koju su ovdje imali i Rimljani i drugi koji su se pokrštavali, osobito naši stari praoci Hrvati koji su ovdje nastavili ono što su primili od kršćanstva u davna vremena. Svaki kršćanin ima najveću slast i čast biti u Isusovoj blizini i slaviti njegovu posljednju večeru i njegovu Golgotu. Svetoga Vida imamo zato jer imamo Isusa, imamo i Majku Božju i sve svece zato jer imamo Isusa. Ako ne vjerujemo u Isusa i ono što je on učinio za nas, sve drugo je duhovno golicanje – traženje mira, zaštite, sigurnosti, bez pravoga izvora”, rekao je Bavčević.

Ključne riječi:
Alojzije Bavčević sv. Vid Vid