Budi dio naše mreže
Izbornik

Župljani Bošnjaka hodočastili u Ludbreg i Varaždin

Ludbreg/Varaždin (IKA)

78 hodočasnika Župe sv. Martina u Bošnjacima predvođeni župnikom Josipom Levakovićem i s. Paskalom Križan pošli su 8. lipnja na hodočašće u Nacionalno svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg.

Najmlađi hodočasnik je bio osmogodišnjak, a najstariji 75-godišnjak.

U Ludbregu su ih dočekali domaćini župnik in solidum Kristijan Stojko, župnik in solidum Petar Mlakar, bogoslov Domagoj Klarić i časne sestre.

Hodočasnici su prije mise s vlč. Kristijanom Stojkom molili Litanije Predragocjene Krvi Kristove. Misno slavlje predvodio je župnik Levaković.

Hodočasnici su nakon blagoslova nabožnih predmeta u procesiji pošli oko glavnog oltara u osobnoj pobožnosti iznoseći svoje molitve i prošnje Predragocjenoj Krvi.

Uslijedila je kratka pauza za okrjepu i odlazak do kapele sv. Križa, građevine iz 12. stoljeća, u kojoj se 1411. dogodilo euharistijsko čudo te su im domaćini predstavili povijest ludbreškoga svetišta. Potom su posjetili zavjetnu kapelu Hrvatskog Sabora za koju je 1993.  postavljen temeljni kamen i križni put koji se nalazi u parku ispred zavjetne kapele. 

Hodočasnički put nastavili su posjetom varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, ranobaroknoj sakralnoj građevini koju su od 1642. do 1646. gradili isusovci.