Budi dio naše mreže
Izbornik

Župljani župe sv. Andrije sa Sućidra školuju 13 sjemeništaraca u Tanzaniji

Split (IKA)

Župljani župe sv. Andrije u suradnji s misionarkom laikinjom Anđelkom Čotić koja djeluje u Tanzaniji, u nadbiskupiji Songea, organizirali su u listopadu, mjesecu posvećenom misijama, akciju „4 za 1“ kao pomoć za školovanje siromašnih sjemeništaraca.

U Tanzaniji osnovna i srednja škola su besplatne, osim što se u četvrtom i sedmom osnovne te drugom i četvrtom razredu srednje škole plaćaju državni ispiti. Sjemenište i bogoslovija od države ne primaju nikakvu potporu. Sjemeništarci i bogoslovi moraju sami plaćati svoje školovanje. Godišnji trošak školovanja jednog sjemeništarca je otprilike 100 eura. Stoga akcija „4 za 1“ znači dar četiri župljanina po 100 eura za školovanje jednog sjemeništarca.

Župljani sv. Andrije darovali su 5200 eura što znači da ove, nove školske godine koja je u Tanzaniji počela u siječnju, svojim darom školuju 13 sjemeništaraca. Nadbiskupija Songea u Tanzaniji ima 36 župe i 73 svećenika te 17 bogoslova i 20-ak sjemeništaraca. Prošle godine slavili su 150 godina kršćanstva i 100 godina svećeništva u Tanzaniji.

U nadbiskupiji Songea kršćanski misionari došli su prije 120 godina. Ove godine nadbiskupija slavi 50 godina postojanja, a ima oko 120 000 stanovnika. Siromaha još uvijek ima dosta, premda se situacija pomalo mijenja. Ima dosta djece bez roditelja ili samo s jednim roditeljem, koji umiru najviše zbog Side. U nadbiskupiji ima desetak sirotišta, a ni starijima nije lakše. Starice i starci od članova obitelji često su optuženi da su vračevi, ponekad ih i ubiju. Ljudi većinom žive od poljoprivrede čiji je urod ovisan o meteorološkim prilikama. Većina djece završi osnovnu, dok srednju školu priličan broj djece ne završi zbog siromaštva. Za ovu vrijednu donaciju župljana župe sv. Andrije zahvalu je uputio mons. Damian Dallu, nadbiskup nadbiskupije Songea.