Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna svetkovina Rođenja Blažene Djevice Marije proslavljena u Višnjevcu

Osijek (IKA)

Višnjevačka Župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Osječkom zapadnom dekanatu proslavila je župnu svetkovinu u petak 8. rujna s pet euharistijskih slavlja, te svečanom misom na uočnicu, 7. rujna, koju je predvodio župnik vlč. Dejan Bubalo, a suslavio vlč. Božidar Petrović.

Nakon marijanske pobožnosti održana je procesija sa svijećama od župne crkve do kapelice Majke Božje Pomoćnice kršćana, u puku imenovane „Bildbaum“ što u prijevodu znači „slika na drvetu“. Prema predaji, vjernici su utječući se Majci Božjoj za pomoć usred velikog nevremena ugledali obrise Marije na jednom od porušenih i raskoljenih stabala lipe i na tom su mjestu 1860. godine sagradili kapelicu posvećujući ju Majci Pomoćnici. Uz kapelicu su vjernici i svećenici častili Gospu pjevajući i moleći zagovor za nakane Crkve, župe i osobne.

„Okupljeni smo u radosti. Marijino rođenje raduje zbog spasenja čitavog čovječanstva jer iz te zore – Marije dolazi Krist Gospodin, sunce koje obasja ovaj svijet prije dvije tisuće godina i još uvijek sjaji kroz svoje učenike, svoje vjernike i one koji ga ljube. Kroz ove dane devetnice i trodnevnice imali smo priliku ovdje kod Gospinog kipa donijeti svoje molitvene nakane i za njih služim svetu misu, ali i za sve vaše nakane s kojima ste danas došli da počastimo i Marijino rođenje i još više da Bogu zahvalimo zbog njezinoga rođenja“, kazao je vlč. Bubalo uvodeći u misno slavlje.

U propovijedi je, osvrćući se na naviješteni evanđeoski tekst (Lk 11,27-28) govorio o djetetu kao blagu i blagoslovu za obitelj i narod, o odgoju djeteta u ljubavi i suvremenim metodama ubijanja života u začeću i ratu protiv obitelji, a time i demografskoj smrti naroda.

„Postoji lijepa uzrečica; kad tko susretne dijete – onako plemenito odgajano – onda uzdahne pa kaže tom djetetu: ‘Blago majci koja te je rodila!’ Izreku i pohvalu – blago tvojoj majci – izrekla su usta jedne neimenovane žene Isusu. I mi večeras izričemo pohvalu Kristu Gospodinu, poput ove žene iz evanđelja: ‘Isuse, blago majci koja te nosila, rodila, hranila, odgajala!’ To je Djevica Marija, čije rođenje slavimo“, kazao je župnik Bubalo.

Dodao je da su Mariju njeni roditelji odmalena učili uvijek slušati Boga. „A Marija je kroz život tako s Bogom surađivala da tako odgoji svoga i Božjega Sina: učila ga prve korake, prve riječi, prve molitve, učila ga ljubavi prema Bogu i bližnjemu… Naravno, ne zaboravljamo ni bitnu ulogu sv. Josipa u svemu odgoju. Zaustavimo se na riječi ‘blago’.

Naši su nas roditelji i stariji učili općoj kulturi, bontonu, ponašanju u određenim situacijama. Pa tako, kad susretneš trudnu ženu, priskoči joj u pomoć, ako je potrebno. Daj takvoj ženi prednost! Time pomažeš dva bića – i majku i dijete koje nosi pod srcem. A trudnu ženu se zvalo: ‘Majka, koja je u blagoslovljenom stanju.’ Dakle, dijete je blagoslov“, naglasio je propovjednik.

„Mi danas živimo u jednom čudnom svijetu. S jedne strane se stalno žalimo kako stradavaju ljudi: bilo od rata, poplave, požara, potresa… A s druge strane, stvara se neviđena masovna i općesvjetska propaganda kako se može ubiti nerođeno dijete. I stvorila se takva klima da ne smiješ drukčije misliti, kamoli reći“, istaknuo je.

Ustvrdio je da je tako jer „ne shvaćamo život kao dar Božji i ne shvaćamo djecu, dijete kao blagoslov Božji. Nije slučajno naš narod rekao da je žena koja nosi dijete u blagoslovljenom stanju, jer u sebi nosi život – dar Božji, blagoslov Božji. Svako je dijete i dar i blagoslov“, poručio je vlč. Bubalo te potom govorio o demografskom pitanju.

„Netko kaže da voli svoj narod. No, narod se voli, ne udomljavanjem kućnih ljubimaca ili spašavanjem čimpanzi u Tanzaniji, već njišući kolijevku. Zemlja je onoga tko po njoj hoda“, naglasio je.

Zatim je ustvrdio da je „skoro cijeli svijet izgubio poštovanje prema majci, prema majčinstvu“ te zahvalio Bogu što još ima hrabrih muškaraca i žena, bračnih parova koji se ne boje života.

„U svijetu je bitka, rat, ne onaj u Ukrajini, nego još gori rat, đavolski koji potkopava i udara na obitelji, a promovira nešto što nema veze sa zdravom pameću. I još gore, žele rastočiti, uništiti, razbiti i samu osobu,čovjeka, do te mjere da se ne zna tko je muško, a tko je žensko. I sve to u zakone unose, kao nešto suvremeno, dobro, pohvalno, napredno, normalno“, poručio je propovjednik te pozvao vjernike da prestanu na to šutjeti i pasivno promatrati.

Govoreći nadalje o odgoju, rekao je da „nije davanje ljubavi djetetu kupovanje igračaka, mobitela, igrica, vodanje po izvannastavnim aktivnostima, ispunjavanja njegovih želja i prohtjeva. S djetetom se treba igrati, pričati, družiti, držati ga u naručju, poučavati ga o tome što je dobro, a što zlo i to pokazivati osobnim primjerom! Neće ga tome internet i mobitel naučiti.

Ne kažem da djetetu ne treba mobitel i ostalo, nego da mu više treba roditeljske pažnje i lijepih riječi. A to ne može dobiti od mobitela, čak ni u školi. Nema li fizičkog kontakta, komunikacije između djece i roditelja, djeca postaju otupljena i otuđena. Elektronika pomaže, ali zarobljava: i mobitel i igrice, internet i televizija su dobre sluge, ali zli gospodari“, istaknuo je.

Zaključujući propovijed vlč. Bubalo je preporučio primjer Blažene Djevice Marije na putu prema „blagu“ i blagoslovu, Mariju koja spremno sluša i životno vrši riječ Božju.

Uočnici je prethodila devetnica. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem s. Franke Bjelobradić, redovnice Družbe sestara Kraljice svijeta.