Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna svetkovina sv. Mateja proslavljena u Štitaru

Štitar (IKA/TU)

Župa Štitar proslavila je u četvrtak 21. rujna 2023. naslovnu svetkovinu sv. Mateja.

Svečanu prijepodnevnu misu predslavio je, župnik u Semeljcima vlč. Tadija Crnjak koji ove godine slavi 25 godina svećeništva, a svoj đakonski praktikum proveo je u Štitaru. Suslavili su domaći župnik vlč. Andrija Owca, župnik u Cerni vlč. Damir Stanić, župnik u Bošnjacima vlč. Josip Levaković, vlč. Antun Japundžić, o. Jozafat Mosha, te domaći sinovi  mons. Adam Bernatović, vlč. Petar Vidović i vlč. Petar Maskaljević. Svetim je misama prisustvovalo mnoštvo župljana i njihovih gostiju.

U propovijedi je vlč. Crnjak istaknuo i naglasio lik sv. Mateja kao primjer vjernicima, sa svim njegovim životnim manama i vrlinama. Iako je bio carinik, neprihvaćen od sunarodnjaka i smatran grešnikom, upravo je on čovjek na kojega je pao Isusov pogled, kojega je on izabrao i pozvao u službu navjestitelja Evanđelja.

„Sveti Matej nam može i treba biti primjer i uzor kako biti bolja osoba u svakodnevici života i odnosa, u svakome promatrati sliku Božju kako bismo iz dana u dan postajali bolji ljudi, sve više Isusovi“, zaključio je.

Župnik Owca je na kraju čestitao župljanima crkveni god, slavljenicima imendan, te zahvalio svima, vjernicima i svećenicima, posebice propovjedniku za dolazak i ohrabrenja. Pjevanje je predvodio Mješoviti župni zbor.

Jutarnju misu predslavio je župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji vlč. Robert Jugović.