Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna svetkovina Svete obitelji proslavljena u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Svete obitelji proslavljena je u nedjelju, 31. prosinca 2023. u Župi Svete obitelji u Slavonskom Brodu.

Misno slavlje predvodio je vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac. Suslavili su domaći župnik vlč. Domagoj Lacković, nekadašnji upravitelj Župe Svete obitelji vlč. Stjepan Sokolović i gvardijan u Franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu fra Slavko Milić.

Promišljajući u homiliji o Svetoj obitelji i „današnjim“ obiteljima vlč. Ivan je naglasio kako nijedna obitelj nije savršena, te osvijestio da se Bog unatoč tome želi kroz obitelj inkorporirati u društvo. Stavljajući obiteljima za uzor Svetu obitelj pojasnio je propovjednik kako je i Sveta obitelj kao i naše obitelji prolazila kroz brojne probleme i poteškoće.

„Bog je želio doći na ovaj svijet i proživjeti svoj život u jednoj normalnoj obitelji kakva je to bila Sveta obitelj. Želi proživjeti sve ono što život nosi sa sobom. Bog jedino u obitelji muškarca i žene želi se roditi i živjeti. Veliko je to otajstvo jer kompletna kreacija svijeta otpočetka usmjerena je na muškarca i ženu koji su, kako je zapisano, jedno tijelo. Danas je više nego ikada potrebno da svoj život kao kršćani usmjerimo obitelji kao zajedništvo muža i žene. Brak je velik sakrament“, rekao je uz ostalo vlč. Ivan.

Pojasnio je i deklaraciju Fiducia supplicans Dikasterija za nauk vjere o pastoralnom značenju blagoslova koja je odobrena od pape Franje. „Papa nigdje ne mijenja niti dopušta blagoslov istih poput redovitih brakova muškarca i žene. Riječ o dopuštanju blagoslova pojedinaca u njihovoj iregularnoj situaciji. Nažalost mediji su pokušali ovu deklaraciju prikazati na jedan populistički način. Sve navedeno očito svjedoči da se na bilo koji način želi uništiti život kršćana u braku kao zajednici muškarca i žene. Crkva nikada tu sliku neće narušiti, jer za uzor ima primjer Svete obitelji. Ovaj će svijet nametati svoje programe sa željom da ugasi one najveće vrijednost, a to su brak i obitelj.

Stoga je papa Leon XIII. još 1893. ustanovio i odredio da se u Božićnoj osmini slavi ovaj blagdan. Bog je želio na ovaj svijet doći u obličju maloga djeteta i živjeti u obitelji muškarca i žene. Neka nam to bude jasan znak i putokaz da u vremenu u kojem živimo nastavimo izgrađivati i potpomagati kršćanske obitelji kako bi mogli ostvarivati Božji spasenjski plan i u današnjem svijetu. Neka nam današnja župna svetkovina i početak kalendarske godine 2024. pomogne da živimo dostojno kršćanske vrijednosti u obitelji bilo to zgodno ili nezgodno. Trudimo se i u ovoj novoj godini kršćanske vrednote inkorporirati u život i dostojanstvo naših obitelji“, zaključio je vlč. Ivan.

Kako je ta župa prepoznatljiva po visokom natalitetu te gotovo svake nedjelje imaju barem jedno krštenje, pod tom je misom vlč. Ivan krstio Frana, prvo dijete Mie i Maria Mitrovića. Na misi su pjevali Muška pjevačka skupina „Veseli šokci“ i Tamburaški sastav „Bećari“ pod dirigentskom palicom prof. Gorane Jagarinec. Župnik Lacković je na kraju mise zahvalio svima koji su doprinijeli proslavi župne svetkovine.