Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna zajednica u Blatu proslavila nebeske zaštitnike

Blato (IKA)

Nebeski zaštitnici Župe Svih svetih u Blatu na Korčuli svečano su 1. studenog proslavljeni misnim slavljima na više mjesta u župi. Uz svečanu misu u župnoj crkvi slavljena je i misa u samostanu Kćeri Milosrđa kao i na mjesnom groblju Svetog Križa.

Večer uoči svetkovine u utorak 31. listopada vjernici su sudjelovali na euharistijskom klanjanju u samostanskoj kapeli sestara Kćeri Milosrđa u Blatu. Euharistijsko klanjanje predvodio je mjesni župnik i kanonik Stolnog kaptola don Željko Kovačević u zajedništvu s novim đakonom Dubrovačke biskupije don Ivanom Galjufom. Prigodne meditativne tekstove čitale su članice župnog zbora mladih Stope koji su animirali ovu pobožnost. U sklopu euharistijskog klanjanja, prije litanija za duše u čistilištu, ministranti su vjernicima podijelili svijeće koje su oni onda palili i prinijeli ispred oltara na kojem je bilo izloženo Presveto.

Središnje blagdansko euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je župnik Kovačević, a asistirao je đakon Galjuf koji je i propovijedao. Na početku je župnik Kovačević čestitao svetkovinu Svih svetih okupljenim vjernicima kao i članovima bratovštine Svih svetih za čije pokojne članove je posebno molio.

Đakon Galjuf je u homiliji govorio o tome kako Crkvu čine putujuća Crkva i nebeska Crkva te duše u čistilištu te pojasnio svaku od njih. Kazao je i kako je život kratak i vrijeme brzo prolazi te istaknuo kršćanski način života koji uključuje prihvaćanje Božje volje ma kakva ona jest. „Čim se probudimo ujutro, Isus nas zove na svetost“, rekao je propovjednik objašnjavajući kako je „glavni cilj našeg putovanja na zemlji upravo to da budemo sveti odnosno da budemo odraz Kristove ljubavi i svega onoga što je on činio.“ Rečenicama iz obreda podjele sakramenta krštenja posvijestio je vjerničkoj zajednici značenje tog sakramenta za svakoga od njih na putu prema vječnosti.

Misi je prethodio svečani ulazak bratima bratovštine Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova i bratovštine Svih svetih. Liturgijsko pjevanje predvodili su Mješoviti župni zbor i župni zbor mladih Stope uz orguljašku pratnju s. Danijele Škoro.

Nakon završetka misnog slavlja bratimi, ministranti te ostali vjernici uputili su se prema svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković gdje su se pomolili pred njezinim grobom. Na povratku članovi bratovštine Svih svetih fotografirali su se ispred crkve zajedno sa župnikom, đakonom i ministrantima kao uspomenu na ovaj dan kada i oni slave titulara svoje bratovštine.

Misu za pokojne na mjesnom groblju Svetog Križa u popodnevnim satima služio je fra Karlo Alan Kevo, dominikanac iz Korčule u koncelebraciji kanonika Kovačevića i uz asistenciju novog đakona. Župni zbor uz klavirsku pratnju Frane Bosnića predvodio je liturgijsko pjevanje. Misi je prethodilo polaganje vijenaca ispred Spomen križa u čast svih poginulih branitelja. Komemorativnom programu nazočilo je izaslanstvo Općine Blato, Narodna glazba Blato te HGU Sveta Vincenca.

Na Dušni dan 2. studenog vjernici Blata su se okupili u starom groblju Svetog Križa gdje je služena misa koju je predvodio kanonik Kovačević uz asistenciju đakona Galjufa, a nazočili su joj i bratimi bratovštine Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova i redovnice, izvijestila je Župa Svih svetih Blato.

Ključne riječi:
Blato na Korčuli Svi Sveti