Budi dio naše mreže
Izbornik

Župnik Rupčić proslavio pet godina župničke službe u Zavalju

Zavalje (IKA)

Župnik Dino Rupčić proslavio je svečanim euharistijskim slavljem u petak, 21. kolovoza pet godina župničke službe u Župi sv. Franje Asiškog u Zavalju.

Toga datuma 2015. godine župnik Rupčić preuzeo je upravu podplješivičke župe Zavalje koja se danas teritorijalno nalazi u Bosni i Hercegovini. Na početku mise župnik je istaknuo da mu je bila želja upravo na točan datum kada je prije pet godina preuzeo župu Zavalje reći Bogu hvala za sve.

U homiliji župnik Rupčić je rekao: „Župa bez vas narode Božji nije ništa. Vi ste živa Crkva ove drevne podplješivičke župe čije je tlo kao i vaši životi natopljeno krvlju, suzama i znojem. Iako ste danas malobrojni, pokazujete primjer vjernosti Bogu ne samo drugim župama Gospićko-senjske biskupije nego i šire. Ova drevna župa imala je kroz svoju povijest brojna svećenička i redovnička zvanja koja su plod ustrajne molitve. I Prvi i Drugi svjetski rat kao i Domovinski rat ostavili su teške posljedice na ovu župu. Teška povijest kreirala je živote ovoga naroda i raselila ga diljem Hrvatske i svijeta. No niste se dali pokolebati, pa ni onda kad je ubijen domaći sin i zavaljski župnik Mile Ivančić. To su herojski čini koje može izdržati samo onaj tko Boga iskreno ljubi. Hvala vam na tom ljudskom i vjerničkom svjedočanstvu kojim ste obogatili sve svećenike koji su u ovoj župi služili“.

Osvrnuvši se na župničku službu u Zavalju, vlč. Rupčić je rekao: „Kada sam imenovan župnikom prije pet godina bojao sam se kako odgovoriti na izazove koji su me čekali A onda stiže odgovor: Ne boj se samo vjeruj kao što oni ljudi tamo vjeruju. Hvala vam na svemu što smo zajedno pokrenuli od uređenja župne crkve iznutra, grobne kapelice, svećeničke grobnice, uređenja i popravaka župnog stana te brojnih materijalnih zahvata do liturgijskih kao što je obnova tijelovske procesije i pokretanje procesije za svetkovinu župnog zaštitnika. Ići ćemo i dalje skupa, hodajući ponizno prema Božjem kraljevstvu“.

Na kraju mise Vesna Veljača zahvalila je župniku za sve što je u ovih pet godina učinio za župu Zavalje. Nakon čestitke, župniku su uručeni i prigodni pokloni. Brat i sestra Ilan i Ela uručili su župniku ručni sat i druge prigodne poklone. Slavlje je nastavljeno druženjem u prostorima župne kuće-plovanije.