Budi dio naše mreže
Izbornik

„Zvezdari“ posjetili selo Vrhovčak i centar Samobora

Vrhovčak/Samobor (IKA)

Društvo sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus započelo je građansku godinu ophodom „Zvezdara“ u večeri uoči svetkovine Sveta Tri Kralja u petak 5. siječnja u selu Vrhovčak i centru Samobora.

Dječaci Roko, Josip i Matija uprizorili su tri mudraca i oko sebe okupili svoje prijatelje i odrasle članove Društva sv. Izidora te posjetili dio sela Vrhovčak u Župi sv. Anastazije i centar Samobora pjevajući i moleći uz „Zvijezdu repaticu“ koju su nosili u ophodu. Domaćini kuća kojima su pjevači svratili primili su djecu i njihovu pratnju te su zajedno molili i zaželjeli jedni drugima „zdravlja i mira“.

Na Trgu kralja Tomislava u Samoboru sreli su se s velikom skupinom „Zvezdara“ koje je organizirala Udruga „Oživljena povijest Samobora“ i Udruga „Kralušice“ uz sudjelovanje pjevača  KUD-a „Marko Vukasović“ iz Samobora. Svi zajedno otpjevali su nekoliko božićnih pjesama uz jaslice koje su postavljene uz zdenac na Trgu, a pridružili su im se i prolaznici.

Članovi Društva sv. Izidora Seljaka obukli su samoborske narodne nošnje kojima izriču pripadnost kršćanskim korijenima i svome gradu Samoboru. U ophodu „Zvezdara“ sudjeluju djeca te se pridružuju jednostavnoj evangelizaciji koja traje desetljećima u mnogim europskim mjestima. Djeca su dio prikupljenog dara poklonili za „Marijine obroke“ te tako pomogli svoje vršnjake koji oskudijevaju u osnovnim potrebama.