Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: amazonija

Amazonija: uništavanje, glad i pljačkanje, gori su od Covida-19

Prva Svjetska skupština za Amazoniju održala se virtualno 18. i 19. srpnja, na inicijativu Koordinacije domorodačkih organizacija amazonskog sliva (COICA), Socijalnog panamazonskog foruma (FOSPA) i Panamazonske crkvene mreže (REPAM). Sudjelovali su Ekvador, Kolumbija, Perù, Bolivija, Čile, Paragvaj, Gvajana, Venezuela, Brazil, Francuska Gvajana i Surinam, objavio je Vatican News.

Osnovana nova Amazonska crkvena konferencija

Tijekom posebne skupštine koja se održala putem interneta od 26. do 29. lipnja osnovana je Amazonska crkvena konferencija, novo tijelo koje će biti djelotvorno sredstvo za provedbu mnogih prijedloga koji su proizišli iz posebne Sinode o Panamazoniji koja se u listopadu prošle godine održala u Vatikanu, objavio je Vatican News.

Predstavljen Završni dokument biskupske sinode o Amazoniji

Na 15. općoj kongregaciji posebne biskupske sinode za Panamazonsko područje održanoj 25. listopada, u nazočnosti pape Franje, predstavljen je Završni dokument o kojemu će sinodski oci glasovati u subotu 26. listopada, izvijestio je Vatican News.

Papa: Ljepota i umjetnost lijek su za kulturu mržnje

Papa Franjo je u Vatikanskim muzejima 18. listopada otvorio nov postav Etnološkoga muzeja i izložbu posvećenu Amazoniji. Pritom je istaknuo da nas ljepota povezuje i poziva na život u bratstvu, suprotstavljajući se kulturi mržnje, rasizma i nacionalizma.

Brifing o Biskupskoj sinodi za Amazoniju: Problem nije celibat nego nedosljednost

Na polovici radova Biskupske sinode za Amazoniju, na konferenciji za tisak govorili su brazilski biskupi Wellington Tadeu de Queiroz Vieira zadužen za dijecezu Cristalândiju i biskup Pedro José Conti koji vodi dijecezu Macapá, talijanski biskup Amrogio Spreafico koji je odgovoran za dijecezu Frosinone-Veroli-Ferentino, peruanska domorotkinja Yesica Patiachi Tayori, dvojezična učiteljica i pastoralna djelatnica vikarijata Puerto Maldonado, u narodu Harakbut, te Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikaciju i pater Giacomo Costa, tajnik Povjerenstava sinode za informiranje, objavio je Vatican News.

Brifing o Sinodi: Potrebno osnivanje amazonskih sjemeništa

Na šestom brifingu za novinare o sinodi posvećenoj Amazoniji istaknuta je želja za ustanovljenjem amazonskih sjemeništa, te nada da će Papa odobriti đakonat žena. Osim toga, bilo je govora o uvođenju "ekoloških grijeha" i o cjelovitoj ekologiji, objavio je Vatican News.

Brifing o Sinodi: Crkva među domorocima uspostavlja služitelje riječi

Na konferenciji za novinare posvećenoj posebnoj skupštini Biskupske sinode za panamazonsko područje u četvrtak 10. listopada u Vatikanu govorili su biskup Wilmar Santin, koji vodi dijecezu Itaituba u Brazilu, biskup Medardo de Jesùs Henao Del Rio, apostolski vikar Mitùa u Kolumbiji, s. Gloria Liiana Franco Echeverri, predsjednica Konfederacije latinsko-američkih redovnika, te na kraju pročelnik Dikasterija za komunikaciju, Paolo Ruffini i tajnik Povjerenstva sinode za informiranje o. Giacomo Costa, DI, javlja Vatican News.

1 2 3