Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen Završni dokument biskupske sinode o Amazoniji

Vatikan (IKA)

Na 15. općoj kongregaciji posebne biskupske sinode za Panamazonsko područje održanoj 25. listopada, u nazočnosti pape Franje, predstavljen je Završni dokument o kojemu će sinodski oci glasovati u subotu 26. listopada, izvijestio je Vatican News.

Na sjednici, na kojoj su uz Papu bila i 182 sinodska oca, izabrano je 13 članova Postsinodalnog vijeća za provedbu zaključaka biskupske sinode. Izabrani članovi uglavnom predstavljaju zemlje te regije: četiri člana dolaze iz Brazila, po dva iz Bolivije, Kolumbije i Perua, te po jedan iz Antila, Venezuele i Ekvadora. Uz izabrane, Papa će imenovati još tri člana.

Glavni izvjestitelj Sinode kardinal Claudio Hummes, umirovljeni nadbiskup São Paula i predsjednik Panamazonske crkvene mreže (REPAM) predstavio je Završni dokument o kojemu će sinodski oci glasovati na 16. općoj kongregaciji u subotu 26. listopada popodne. Tekst je preslikan na trenutak ekološke krize u kojem je potrebno djelovati bez odgađanja. Očuvanje Amazonije temeljno je za zdravlje planeta što Crkva prepoznaje. Ona je svjesna činjenice da je za integralnu ekologiju potrebna cjelovita preobrazba. Crkva osluškuje vapaj naroda Amazonije i plač zemlje, koji su isti krik, ali i izraz velike nade, rekao je kardinal Hummes.