Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: biskup-pero-sudar

Misa zadušnica i ukop vlč. Ante Jelića

Misom zadušnicom i ukopnim obredima u utorak, 26. listopada na posljednji počinak ispraćeni su zemni ostatci vlč. Ante Jelića, umirovljenoga svećenika Vrhbosanske nadbiskupije koji je preminuo u nedjelju, 24. listopada, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Proslava Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika u Sarajevu

Na spomendan Gospe Lurdske kada je cijela Crkva slavila 29. svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače u samostanskoj crkvi Sv. Vinka Paulskoga u Sarajevu euharistijsko slavlje, u koncelebraciji trojice svećenika, predvodio je umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar.

Proslavljena 25. obljetnica dolaska salezijanaca u Žepče i u BiH

Salezijanska zajednica sv. Ivan Bosco iz Žepča je na blagdan svog utemeljitelja 31. siječnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te predstavljanjem monografije proslavila 25. obljetnicu dolaska salezijanaca u BiH.

U Italiji objavljena knjiga u povodu 25. obljetnice Daytonskoga mirovnog ugovora

„Dayton, 1995 – kraj rata u Bosni i Hercegovini, početak novog kaosa“, naziv je knjige koju su uredili Silvio Ziliotto i Luca Leone, a u kojoj se nalazi 26 uradaka različitih autora među kojima su i umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar te profesor mons. Franjo Topić. Knjiga je ovih dana tiskana u nakladi talijanske kuće Infinito edizioni, a povod je bila 25. obljetnica od potpisivanja Daytonskog mirovnog ugovora kojim je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, prenosi portal Nedjelja.ba.

U Aalenu proslavljeno Stepinčevo

Hrvatska katolička zajednica (HKZ) bl. Alojzija Stepinca u Aalenu svečano je u nedjelju 16. veljače proslavila svoga zaštitnika misnim slavljem koje je u kapeli Sv. Mihaela u Aalenu predvodio predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar u zajedništvu s domaćinom – voditeljem HKZ bl. Alojzija Stepinca u Aalenu i HKZ Presvetoga Srca Isusova u Heidenheim a.d. Brenz vlč. Vilimom Koretićem – svećenikom Bjelovarsko-križevačke biskupije, i uz asistenciju trajnog đakona Thomasa Biega.

Kardinal Puljić o odreknuću od službe biskupa Sudara

Nakon što je papa Franjo, 18. listopada 2019. prihvatio odreknuće od službe vrhbosanskog pomoćnog biskupa Pere Sudara, Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH zamolila je za komentar vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kardinala Vinka Puljića. Donosimo kratki razgovor s kardinalom Puljićem o, sada umirovljenom vrhbosanskom pomoćnom biskupu mons. Peri Sudaru.