Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Velike Gospe proslavljena na Kondžilu

Komušina (IKA)

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini proslavila je u utorak 15. kolovoza 2023. naslovnu svetkovinu svečanom misom koju je na brdu Kondžilu predslavio umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar, objavila je Nedjelja.

Vjernici su se počeli okupljati ranim jutrom, a svećenici su im bili na raspolaganju za ispovijed. Uvodni obredi i molitva uz čudotvornu sliku Gospe Kondžilske održani su kraj župne crkve, nakon čega je formirana procesija do brda Kondžila.

Uz biskupa Sudara misu je suslavilo 10-ak svećenika, među kojima komušanski župnik preč. Boris Salapić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Župnik Salapić na početku je pozdravio okupljene i uputio riječi dobrodošlice, poglavito hodočasnicima koji su došli moliti zagovor Gospe Komušanske.

Nakon navještaja svetopisamskih čitanja, mons. Sudar je u homiliji kazao hodočasnicima da su se ponovno okupili na „svetom i dragom brdu Kondžilu“. „Evo nas na našem zavjetnom hodočašću. Današnja Božja riječ govori o znamenjima, o znakovima u kojima trebamo čitati nešto dublje. Gledajući ovo divno okupljeno mnoštvo, rekoh sebi: Ma, evo znaka, evo znamenja, a pogotovo kad smo se ono u činu kajanja udarali u prsa i govorili: Moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh. Da je samo to, da smo se samo danas ovdje okupili, uzašli na ovo sveto brdo to bi već samo po sebi bilo veličanstveno“, kazao je biskup.

Naznačio je da Marija veliča Boga jer sve dovodi na svoje mjesto i daje da dobro, da život, da čovjek pobjedi – pobjedi na kraju. „Ta žena koja je znamenje na Nebu i znak da Bog više nikad neće zatvoriti Nebo dan čovjekom. To je ona žena koja pati svoju bol porođajnim bolima i to je znak (…) jer Zmaj traži da joj proguta dijete čim ga rodi (…) Marija je i zagovornica i zaštitnica, svjedočanstvo: Bog ispunja svoja obećanja. I zato, ono naše kajanje s početka, ta naša spremnost priznati – Bože, mi znamo kako smo maleni, kako smo grešni, kako smo lomljivi. Ali mi s jedne strane – to su ta dva znamenja – moja grešnost, moja slabost, slabost cijelog svijeta, slabost zajednice u kojoj živimo; s druge strane vjera i želja biti Božji, i zato smo mi Marijina djeca, zato smo mi Isusova braća i sestre, zato u nama mora biti mjesta za nadu i pouzdanje. Neće nas Bog ostaviti, Bog ne može ostaviti one koje voli“, ohrabrio je propovjednik.

„Pretvorimo ovo hodočašće još dublje u hodočašće vjere – Bože, ja vjerujem u tebe; Bože, ja vjerujem da si ti Mariju uznio tijelom i dušom u Nebo; ja vjerujem da Nebo postoji; ja vjerujem da sam ja tvoje dijete unatoč svih mojih grijeha. Ti si Bog milosrdni, ti si Bog koji ispunja obećanja, ti si Bog koji hodi s nama, ti si naš Emanuel utjelovljeni, ti si naš novi Adam koji neće u raj bez nas. To je naša vjera. Onda iz te vjere crpimo snagu za život, crpimo izdržati poput Marije u svim kušnjama, napose u kušnji vlastite grešnosti“, kazao je, među ostalim, biskup Sudar. Poručio je „da je lijepo moći vjerovati da je Božja ljubav veća od moje mržnje; da je Božje milosrđe veće i jače od moje grešnosti“.

Na kraju mise župnik je uputio zahvale svima onima koji su sudjelovali u organiziranju proslave Velike Gospe, za koju se župna zajednica pripremala trodnevnicom, a svečanu misu bdjenja predvodio je vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić. Iste večeri moljena je pobožnost križnog puta u župnoj crkvi, te je održano bdjenje pred čudotvornom Gospinom slikom, objavila je Nedjelja.