Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: bosansko-grahovo

Predstavljen pretisak Bulićeva djela „Stridon (Grahovo polje) u Bosni – rodno mjesto Svetog Jeronima“

U povodu završetka Godine Božje Riječi, koju su biskupi BK BIH proglasili prošle godine na spomendan sv. Jeronima, u Kulturnom centru u izgradnji u selu Korita kod Bosanskog Grahova upriličeno je 2. listopada predstavljanje reprint izdanja (pretiska) knjižice don Frane Bulića „Stridon (Grahovo polje u Bosni) – rodno mjesto Svetog Jeronima; Rasprava geografsko-povijesna“ koja je izvorno objavljena kao poseban otisak iz „Vjesnika za arheologiju i historiju dalmatinsku“, a tiskana 1920. u Zemaljskoj štampariji u Sarajevu.

Misno slavlje u Bosanskom Grahovu na početku Godine Božje Riječi u BiH

Svečanim euharistijskim slavljem, na spomendan sv. Jeronima 30. rujna u Bosanskom Grahovu, u naselju Obljaj, obilježena je 1600. obljetnica smrti ovog crkvenog naučitelja te započela Godina Božje Riječi koju su proglasili biskupi Biskupske konferencije BiH na svom 78. redovitom zasjedanju održanom, 13. i 14. srpnja 2020. u Banjoj Luci.

Obljetnica mučeništva don Jurja Gospodnetića

U župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu 1. kolovoza komemorirana je 79. obljetnica mučeničke smrti grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića i stradanja više od 200 grahovskih Hrvata katolika u II. svjetskom ratu i poraću.

Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje u Bosanskom Grahovu

U Bosanskom Grahovu je 13. kolovoza po 23. put obilježen Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje. Ta se komemoracija održava svake godine 13. kolovoza u znak sjećanja na 21 poginulog branitelja 141. brigade i 7. gardijske brigade HV koji su poginuli 13. i 14. kolovoza 1995. u bitci kod Bosanskoga Grahova.

Proslavljen sv. Ilija u Bosanskom Grahovu

Zaštitnik župe Bosansko Grahovo sv. Ilija prorok svečano je proslavljen na sam blagdan u subotu 20. srpnja. Središnje euharistijsko slavlje prevodio je ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije prelat mons. Miljenko Aničić, a suslavio je domaći grahovski župnik don Davor Klečina. Na misnom slavlju pjevao je i svirao VIS „Sv. Ana“ iz Livna.

Dovršetak obnove župne crkve u Bosanskom Grahovu

U Bosanskom Grahovu su krajem prošle godine dovršeni planirani radovi na obnovi župne crkve sv. Ilije proroka u naselju Obljaj. Ova faza obnove uključivala je radove na pročelju, zamjenu dotrajalih drvenih prozorskih okana na zvoniku novim aluminijskim te unutranje žbukanje zidova. Sve radove na obnovi crkve izvelo je građevinsko poduzeće „Marušić“ iz Jajca.

1 2