Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: domorodci

Papa Inuitima: Vi ste svjetlo koje nitko nije uspio ugušiti

Na posljednjem susretu na apostolskom putovanju u Kanadu, u petak 29. srpnja u Iqaluitu, nakon što je poslušao svjedočanstva bivših učenika rezidencijalnih škola, papa Franjo je ponovno molio oproštenje za politiku kulturne asimilacije koju su provodili brojni katolici koja je raskinula veze između roditelja i djece te sablažnjavala mališane, objavio je Vatican News.

Papa upozorio na ideološku kolonizaciju; pozvao na učenje od autohtonih naroda

Papa Franjo se u sklopu pokorničkoga hodočašća u Kanadu, u srijedu 27. srpnja u Quebecu susreo s građanskim vlastima, diplomatskim zborom i predstavnicima autohtonoga stanovništva te u govoru izrazio duboki sram i tugu zamolivši oproštenje za zlo koje su kršćani učinili autohtonim narodima, izvijestio je Vatican News.

Govor pape Franje na susretu s autohtonim narodima u Maskwacisu

Govor svetog oca Franje na susretu s pripadnicima domorodačkih naroda Inuita, Métisa i Prvih Naroda u rezervatu Maskwacis, tijekom apostolskog putovanja u Kanadu, u ponedjeljak 25. srpnja 2022., objavljen na mrežnoj stranici Laudato, prenosimo u cijelosti.

Papa ponizno zamolio oproštenje od autohtonih naroda

Drugoga dana pokorničkoga hodočašća u Kanadi, 25. srpnja, papa Franjo susreo se s autohtonim narodima u rezervatu Maskwacis, i zamolio oproštenje zbog uloge Katoličke Crkve u pokušajima zatiranja njihovih korijena, prenosi Vatican News.

Katolička Crkva u Kanadi

U povodu apostolskog putovanja pape Franje u Kanadu donosimo povijesni pregled djelovanja Crkve u toj sjevernoameričkoj zemlji te aktualne podatke objavljene 22. srpnja 2022. na stranici Vatican News.

1 2