Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: domorodci

Preminuo indijski kardinal Telesphore Placidus Toppo

Umirovljeni nadbiskup metropolit Ranchija kardinal Telesphore Placidus Toppo preminuo je na spomendan sv. Franje Asiškoga, 4. listopada 2023., u bolnici Constant Lievenz Hospital & Research Center nadbiskupije Ranchi u Indiji.

Zajednička izjava dikasterijâ za kulturu i za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja o “doktrini otkrića”

Crkva odbacuje ona shvaćanja koja ne priznaju intrinsična ljudska prava domorodačkih naroda, uključujući ono što je pravno i politički postalo poznato kao „doktrina otkrića“, ističe se u Zajedničkoj izjavi dikasterijâ za kulturu i za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, objavljenoj 30. ožujka 2023., u kojoj se izražava snažna potpora Svete Stolice načelima sadržanim u Deklaraciji Ujedinjenih naroda o pravima domorodačkih naroda.

U Papui zaređen prvi biskup domorodac

Papuanac mons. Yanuarius Teofilus Matopai You zaređen je za biskupa Jayapura u pokrajini Papui u Indoneziji, u četvrtak 2. veljače, u katedrali Krista Kralja, objavila je Asia News.

Papa Inuitima: Vi ste svjetlo koje nitko nije uspio ugušiti

Na posljednjem susretu na apostolskom putovanju u Kanadu, u petak 29. srpnja u Iqaluitu, nakon što je poslušao svjedočanstva bivših učenika rezidencijalnih škola, papa Franjo je ponovno molio oproštenje za politiku kulturne asimilacije koju su provodili brojni katolici koja je raskinula veze između roditelja i djece te sablažnjavala mališane, objavio je Vatican News.

Papa upozorio na ideološku kolonizaciju; pozvao na učenje od autohtonih naroda

Papa Franjo se u sklopu pokorničkoga hodočašća u Kanadu, u srijedu 27. srpnja u Quebecu susreo s građanskim vlastima, diplomatskim zborom i predstavnicima autohtonoga stanovništva te u govoru izrazio duboki sram i tugu zamolivši oproštenje za zlo koje su kršćani učinili autohtonim narodima, izvijestio je Vatican News.

1 2 3