Budi dio naše mreže
Izbornik

U Papui zaređen prvi biskup domorodac

Jayapura (IKA)

Papuanac mons. Yanuarius Teofilus Matopai You zaređen je za biskupa Jayapura u pokrajini Papui u Indoneziji, u četvrtak 2. veljače, u katedrali Krista Kralja, objavila je Asia News.

Slavlje je predvodio apostolski nuncij u Indoneziji mons. Piero Poppio. Istaknuo je da kao domorodac novi biskup neprijeporno voli sve Papuance te će ih slušati i biti otvoren za suradnju sa svim stranama radi razvoja te blagoslovljene zemlje.

Misu su suslavili biskupi Papue i Nove Gvineje i Istočnog Timora.

Nadbiskup Jakarte kardinal Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo uputio je homiliju. Govoreći o Isusovu prikazanju u Hramu istaknuo je da će novi biskup donijeti nadu Papui.

Nadbiskup i metropolit Meraukea mons. Petrus Canisius Mandagi naglasio je da je Papua zemlja mira. Dodao je da nije na Crkvi da se miješa u svađe među domorodcima.

Naime, Papua je desetljećima bila uronjena u unutarnje sukobe i nasilje, a militanti koji se zalažu za neovisnost u sukobu su s indonezijskim snagama sigurnosti. Mjesni kršćanski čelnici uvijek iznova obnavljaju svoju predanost promicanju mira, čemu se pridružuje i biskup You.

„Potičem sve da budu jaki u vjeri, i mole Božje milosrđe, tražeći od Boga pomoć za promicanje mira u našem društvu“, rekao je za Asia News.

Istaknuo je da želi graditi Crkvu s misionarskim identitetom. Namjerava nastaviti programe koje je planirao njegov prethodnik, uključujući dovršetak gradnje katedrale.

Prvi biskup domorodac naslijedio je umirovljenog biskupa Lea Labu Ladjara koji je na toj službi bio više od 30 godina. Umirovljeni biskup izrazio je radost zbog izbora Svete Stolice. Predsjednik Konferencije katoličkih biskupa Indonezije nadbiskup Anton Subianto Bunjamin dodao je da mons. You nije izabran zato što je domorodac nego zbog svoje osobnosti.

U slavlju ređenja sudjelovala je i majka mons. Youa, koja je do Jayapure putovala dva dana iz pokrajine Paniai. Sudjelovali su i brojni Papuanci koji su novog biskupa darivali svinjama i domaćim jelima uz izvođenje domorodačkih plesova, javlja Asia News.

Mons. Yanuarius Teofilus Matopai You rođen je 1. siječnja 1961. u Uwebutuu u biskupiji Timika. Za svećenika je zaređen 16. lipnja 1991. i inkardiniran u biskupiju Jayapura. Papa Franjo imenovao ga je biskupom 29. listopada 2022. (Izvor: UCA News)

Foto: UCA News // mons. Yanuarius Teofilus Matopai You