Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: lisabon

Papina poruka za Svjetski dan mladih 2023.

Donosimo u cijelosti prijevod na hrvatski Poruke pape Franje za 38. Svjetski dan mladih koji se slavi na svetkovinu Krista Kralja, 26. studenoga 2023. na temu »U nadi budite radosni« (Rim 12, 12).

Papa Franjo imenovao novoga lisabonskog patrijarha

Sveti otac Franjo je na blagdan sv. Lovre, u četvrtak 10. kolovoza 2023., prihvatio odreknuće od pastoralnog upravljanja Lisabonskim latinskim patrijarhatom kardinala Manuela Joséa Macárija do Nascimenta Clementea i za novog patrijarha imenovao dosadašnjeg vojnog ordinarija u Portugalskoj Republici mons. Ruija Manuela Sousu Valérija, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papina konferencija za medije na povratku iz Lisabona: „U Fatimi sam u tišini molio za mir”

U zrakoplovu na povratku iz Lisabona 6. kolovoza papa Franjo je novinarima objasnio zašto je u svetištu u Fatimi odlučio moliti u tišini i zašto je pred mladima odlučio ostaviti pripremljene govore te razgovarati s njima. Ponovno je istaknuo „nultu toleranciju” prema zlostavljanju maloljetnika te objasnio razloge putovanja u Marseille. Također je ponovio da je Crkva otvorena svima pa i onima koji ne mogu primiti neke sakramente, prenosi Vatican News.

Papa zahvalio Gospi za apostolsko putovanje u Portugal

Papa Franjo, nakon povratka iz Portugala, s 42. apostolskog putovanja, pohodio je u ponedjeljak 7. kolovoza 2023. ujutro rimsku baziliku Svete Marije Velike i pomolio se pred Marijinom ikonom Spasa puka rimskoga, jednim od simbola 37. Svjetskog dana mladih u Lisabonu, izvijestio je Vatican News.

Papa otputovao iz Portugala

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa zajedno s političkim i crkvenim izaslanstvom bio je u nedjelju 8. kolovoza navečer u lisabonskoj zračnoj luci Figo Maduro na svečanosti ispraćaja pape Franje na završetku njegovog 42. apostolskog putovanja za Svjetski dan mladih 2023. godine.

Papa se susreo s volonterima Svjetskog dana mladih

U svom posljednjem susretu s mladima u Lisabonu u nedjelju 6. kolovoza poslijepodne, papa Franjo susreo se s 25 tisuća volontera Svjetskog dana mladih kako bi im izrazio zahvalnost na velikodušnosti, služenju i vjeri. Volonteri dolaze iz cijelog svijeta i predstavljaju više od 150 zemalja.

Papa najavio da će Svjetski dan mladih 2027. biti u Seulu

Papa Franjo je na završetku 37. Svjetskog dana mladih u Lisabonu u nedjelju 6. kolovoza najavio da će idući Svjetski dan mladih biti 2027. u Seulu u Južnoj Koreji. Prije toga, pozvao je mlade da u sklopu Jubileja 2025. u Rimu sudjeluju na Jubilej mladih.

1 2 3 6