Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se susreo s volonterima Svjetskog dana mladih

Lisabon (IKA)

U svom posljednjem susretu s mladima u Lisabonu u nedjelju 6. kolovoza poslijepodne, papa Franjo susreo se s 25 tisuća volontera Svjetskog dana mladih kako bi im izrazio zahvalnost na velikodušnosti, služenju i vjeri. Volonteri dolaze iz cijelog svijeta i predstavljaju više od 150 zemalja.

Slavlje i radost

Događaj je započeo videom koji prikazuje glavne naglaske Svjetskog dana mladih na način da se svi ponovno prisjete proteklih nekoliko dana slavlja i radosti. Sudionici iz cijelog svijeta podijelili su svoja iskustva i dojmove u videosnimci koja je bila predstavljena.

Zatim su tri mlada sudionika ponudila vlastita svjedočanstva uživo govoreći Papi o iskustvu Svjetskog dana mladih i kako je to preobrazilo njihovu vjeru.

Chiara, djevojka iz Njemačke, koja radi u pastoralu mladih, rekla je da su joj događaji Svjetskog dana mladih dali opipljivo iskustvo Božje bezgranične ljubavi i prihvaćanja.

Francisco iz Portugala koji je nedavno završio fakultet, proteklu je godinu proveo pomažući u pripremama za Svjetski dan mladih kao volonter. Rekao je da je to bio dugi put i naporan rad, ali prekrasno iskustvo unutarnjeg rasta i gledanja Isusa u drugima, posebice kroz osmjehe kolega s kojima je radio.

Potom je Filipe, također volonter iz Portugala, govorio o tome kako mu je Svjetski dan mladih pomogao približiti se Gospodinu i prepoznati Gospodina u svakoj osobi koju je susreo. Izrazio je svoje životno poslanje služenja Kristu i drugima za mir u našem svijetu.

Zahvala

Potom je lisabonski patrijarh kardinal Manuel Clemente zahvalio Papi na njegovoj prisutnosti i sudjelovanju, rekavši da svi koji su imali prigodu sudjelovati nosit će u svojim srcima stečena iskustva. Zahvalio je volonterima na njihovoj velikoj predanosti, nazvavši ih „generacijom Svjetskog dana mladih 2023.“.

Papa Franjo, izrazio je duboku zahvalnost i pohvalio sve mlade za njihov trud koji su omogućili ove nezaboravne dane. Podsjećajući kako su dali primjer što znači biti pravi tim i služiti za dobro drugih.

Radost služenja

Papa je rekao da unatoč umoru koji se ponekad mogao vidjeti na njihovim licima, uvijek se primijetilo da im oči sjaje „radošću služenja“.

Podsjetivši na svjedočanstva Chiare, Francisca i Filipea, Papa je istaknuo kako svo troje mladih govore o „posebnom susretu s Isusom“ i kako je to „najljepše“ iskustvo upravo postalo „motor“ koji pomaže mladima da nastave i dalje hoditi životom vjere i služenja.

Papa je potaknuo mlade volontere da svaki dan obnavljaju svoj susret s Isusom ne samo u glavi nego i u srcu. To je i dvostruki susret – susret s Isusom i susret s Njim u drugima koje susrećemo i pomažemo, istaknuo je Papa.

Budite „surferi ljubavi“

Zaključno, Papa je podsjetio da se sjeverno od Lisabona nalazi obalni grad Nazaré gdje valovi koji dolaze s oceana ponekad mogu doseći visinu od 30 metara, što je svjetska atrakcija za posjetitelje i surfere. Papa je rekao da su volonteri naišli na jednako visoke valove s milijun i pol mladih ljudi koji su bili u Lisabonu za Svjetski dan mladih, ali da su uz Božju pomoć i njihovu osobnu velikodušnost i snagu, uspjeli sve to nadići, prenio je Vatican News.