Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: portugal

Papa: U Crkvi i dalje postoji otpor, ali vrata su uvijek otvorena svima

Isusovački časopis La Civiltà Cattolica objavio je cijeli razgovor pape Franje s isusovcima u Lisabonu, održan tijekom njegova putovanja u Portugal povodom Svjetskoga dana mladih. Bio je to spontani razgovor, tijekom kojega su se nizala pitanja, a u kojemu je Papa izrazio zabrinutost zbog ratova, ponovno potaknuo da se svima dade mjesto u Crkvi, uključujući homoseksualne i transseksualne osobe, te ponovio da Sinoda nije njegov „izum“, a ni potraga za glasovima, prenosi Vatican News.

Papa Franjo imenovao novoga lisabonskog patrijarha

Sveti otac Franjo je na blagdan sv. Lovre, u četvrtak 10. kolovoza 2023., prihvatio odreknuće od pastoralnog upravljanja Lisabonskim latinskim patrijarhatom kardinala Manuela Joséa Macárija do Nascimenta Clementea i za novog patrijarha imenovao dosadašnjeg vojnog ordinarija u Portugalskoj Republici mons. Ruija Manuela Sousu Valérija, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papina konferencija za medije na povratku iz Lisabona: „U Fatimi sam u tišini molio za mir”

U zrakoplovu na povratku iz Lisabona 6. kolovoza papa Franjo je novinarima objasnio zašto je u svetištu u Fatimi odlučio moliti u tišini i zašto je pred mladima odlučio ostaviti pripremljene govore te razgovarati s njima. Ponovno je istaknuo „nultu toleranciju” prema zlostavljanju maloljetnika te objasnio razloge putovanja u Marseille. Također je ponovio da je Crkva otvorena svima pa i onima koji ne mogu primiti neke sakramente, prenosi Vatican News.

Papa zahvalio Gospi za apostolsko putovanje u Portugal

Papa Franjo, nakon povratka iz Portugala, s 42. apostolskog putovanja, pohodio je u ponedjeljak 7. kolovoza 2023. ujutro rimsku baziliku Svete Marije Velike i pomolio se pred Marijinom ikonom Spasa puka rimskoga, jednim od simbola 37. Svjetskog dana mladih u Lisabonu, izvijestio je Vatican News.

Papa otputovao iz Portugala

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa zajedno s političkim i crkvenim izaslanstvom bio je u nedjelju 8. kolovoza navečer u lisabonskoj zračnoj luci Figo Maduro na svečanosti ispraćaja pape Franje na završetku njegovog 42. apostolskog putovanja za Svjetski dan mladih 2023. godine.

Papa se susreo s volonterima Svjetskog dana mladih

U svom posljednjem susretu s mladima u Lisabonu u nedjelju 6. kolovoza poslijepodne, papa Franjo susreo se s 25 tisuća volontera Svjetskog dana mladih kako bi im izrazio zahvalnost na velikodušnosti, služenju i vjeri. Volonteri dolaze iz cijelog svijeta i predstavljaju više od 150 zemalja.

Papa najavio da će Svjetski dan mladih 2027. biti u Seulu

Papa Franjo je na završetku 37. Svjetskog dana mladih u Lisabonu u nedjelju 6. kolovoza najavio da će idući Svjetski dan mladih biti 2027. u Seulu u Južnoj Koreji. Prije toga, pozvao je mlade da u sklopu Jubileja 2025. u Rimu sudjeluju na Jubilej mladih.

1 2 3 7