Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: mediteranski-teoloski-susreti

Vatican News: Dijalog i slobodna rasprava, dobri plodovi Mediteranskih teoloških susreta

Završeno je drugo izdanje ekumenskog foruma za katoličke, pravoslavne i protestantske studente i doktorande teologije koji je u Lovranu, na Kvarneru, na hrvatskoj obali Jadrana, promovirala Riječka nadbiskupija. Nadbiskup Uzinić: „To su mladi ljudi koji žele Crkvu koja prihvaća i uključuje, koja promišlja i ne boji se.“ Dubrovački pravoslavni paroh: „Krist je naš zajednički identitet, to su susreti koji pomažu slobodi“, izvještava 23. srpnja Alessandro di Bussolo za Vatican News.

Vatican News: Mediteranski teološki susreti u Lovranu s fokusom na Crkvu koja doseže do margina

„Posljednji dan Mediteranskih teoloških susreta u Rijeci katolički, protestantski i pravoslavni studenti teologije razgovarali su o Crkvi koja poput Krista doseže rubove. Dijalog je vođen s američkim isusovcem Jamesom Martinom, kojega je Papa potaknuo u njegovom apostolatu među LGBTQ+ osobama te sa sestrom dr. sc. Rebekom Anić, koja je govorila o rizicima sektaškog mentaliteta, zlostavljanjima i zloporabama u novim duhovnim pokretima“, izvještava 21. srpnja Alessandro di Bussolo za Vatican News.

Predstavljen zbornik radova „Teologija u dijalogu“ na Mediteranskim teološkim susretima u Rijeci

Završni događaj Drugih Mediteranskih teoloških susreta, ekumenskog programa za studente teologije iz Hrvatske i okolnih zemalja organiziranih od 16. do 22. srpnja u Lovranu i Rijeci od strane Riječke nadbiskupije, bio je predstavljanje zbornika radova „Teologija u dijalogu“ s dviju prethodnih Ljetnih škola teologije u Dubrovniku i lanjskih Mediteranskih teoloških susreta u Rijeci koje se održalo 21. srpnja u Domu pastoralnih susreta u Lovranu.

Vatican News: „Crkva koja sluša“ u središtu Mediteranskih teoloških susreta

Drugo izdanje Mediteranskih teoloških susreta održava se u Lovranu u Hrvatskoj i trajat će do 22. srpnja, a uključuje 41 katoličkog, pravoslavnog i protestantskog studenticu ili studenta teologije iz svih zemalja Jugoistočne Europe. Četvero predavača, etabliranih teologa triju kršćanskih konfesija, animirali su u utorak, 18. srpnja, navečer u zgradi nadbiskupije okrugli stol otvoren za javnost na temu „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti“, izvještava 19. srpnja Alessandro Di Bussolo za Vatican News.

Održana javna tribina „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti“

U sklopu Mediteranskih teoloških susreta, 18. srpnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci održana je javna tribina na temu „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti”. Na tribini su, odgovarajući na pitanja moderatorice bibličarke Brune Velčić, sudjelovali predavači ovogodišnjeg izdanja susreta.

Pozdravni govor nadbiskupa Uzinića i prvo predavanje na 2. Mediteranskim teološkim susretima

Pozdravnim govorom riječkog nadbiskupa Mate Uzinića i predavanjem Timothyja Radcliffea, dominikanca i katoličkog svećenika s Oxforda o temi „Koliko bi katoličanstvo trebalo tvrditi da je univerzalno?“, u ponedjeljak 17. srpnja u Domu pastoralnih susreta u Lovranu službeno su započeli 2. Mediteranski teološki susreti koje organizira Riječka nadbiskupija o temi „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti”.

Misnim slavljem počeli Mediteranski teološki susreti

U župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Lovranu, u nedjelju 16. srpnja riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio je svečano misno slavlje kojim je počeo ekumenski program Mediteranskih teoloških susreta, koji će se do 22. srpnja održavati u organizaciji Riječke nadbiskupije, a posvećen je temi „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti“.

Svečano otvorenje 2. Mediteranskih teoloških susreta

Svečano otvorenje 2. Mediteranskih teoloških susreta je u ponedjeljak 17. srpnja u 10 sati u Domu pastoralnih susreta u Lovranu (Šetalište m. Tita 124) kada će sudionike pozdraviti riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Intervju s fra Ivanom Šarčevićem ususret Mediteranskim teološkim susretima

U povodu održavanja drugih Mediteranskih teoloških susreta u organizaciji Riječke nadbiskupije u Lovranu od 16. do 22. srpnja Bruna Velčić je za mjesečnik „Zvona“ razgovarala s Ivanom Šarčevićem, bosanskim franjevcem i profesorom na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu koji je pojasnio ima li teologija budućnost te zašto je potrebna čovječanstvu.

1 2 3