Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: munchen

Hrvatski vjernici u Münchenu prikupljaju pomoć za Petrinju i Sisak

Od ranih jutarnjih sati u srijedu 30. prosinca kapela bl. Alojzija Stepinca u hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu pretvorena je u sabirno skupljanje pomoći pogođenima u potresu – u Sisku i Petrinji. Vjernici ove velike župe na poziv župnika fra Petra Klapeža ne prestaju donositi potrebne namirnice, higijenske artikle i tople deke za postradale.

HKŽ München: Prvi prijenos nedjeljne mise u 11 sati

Povodom objave državnih i crkvenih vlasti da se u Njemačkoj radi širenja koronavirusa ukida javno slavljenje misa, Hrvatska katolička župa München odlučila je 25. ožujka otvoriti svoj YouTube kanal na kojemu će svi zainteresirani vjernici moći pratiti misu.

"Hrvatski glagoljaški rekvijem“ u izvedbi Münchenskog radio orkestra u crkvi Srca Isusova u Münchenu

Uz fascinantno djelo Oliviera Messiaena „Abime des oiseaux“ za klarinet, inspirirano Ivanovim Otkrivenjem, uz pratnju recitacije „Tu mislimo“ Miroslava Nemetza, u izvedbi Münchenskog radio orkestra u crkvi Srca Isusova u Münchenu, u petak 14. veljače izveden je i rekvijem hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića (1938.-2006.) za koje je rečeno da spaja formu rimo-katoličkog rekvijema s ritmom i harmonijom Dalmacije.

Ansambl „Lado” nastupio u crkvi Sv. Mihaela u Münchenu

Pod geslom „Hrvatska ima priliku pokazati što mi možemo učiniti za Europu” profesionalni folklorni ansambl „Lado”, putujući od grada do grada, predstavlja jedinstveno naslijeđe hrvatske kulturne baštine. U crkvi Sv. Mihaela u Münchenu, u kojoj se tradicionalno svake nedjelje na misnom slavlju okuplja veliki dio münchenskih Hrvata, „Lado” je 26. siječnja animirao misno slavlje i održao koncert svjetovne glazbe.

Božićna proslava i Nikolinje 2019. u HKŽ München

Hrvatska katolička župa München i ove je godine priredila tradicionalnu Božićnu proslavu u Salesianumu i Nikolinje u crkvi sv. Pavla. Dvodnevna proslava, održana 7. i 8. prosinca, bila je ispunjena duhovnim, kulturno-zabavnim, dobrotvornim i pedagoškim sadržajima.

München: Oproštaj fra Borisa Čarića i uvođenje u službu fra Petra Klapeža

U prepunoj crkvi St. Michaela u središtu Münchena vjernici i pastoralno osoblje HKŽ München oprostili su se u nedjelju 15. rujna od dugogodišnjeg voditelja župe, fra Borisa Čarića koji je od 2011. obnavljao dužnost voditelja najveće hrvatske iseljeničke župe. Fra Boris je od 2008. do 2011. obavljao ulogu dušobrižnika u ovoj župi. Na nedjeljnom misnom slavlju je ujedno u službu novog voditelja uveden dosadašnji gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež.