Budi dio naše mreže
Izbornik

München: Sestre Kraljice svijeta napuštaju Njemačku

München (IKA)

Redovnice Kraljice svijeta oprostile su se u ponedjeljak 29. studenoga od franjevaca i uprave Župe sv. Gabriela (St. Gabriel) u Münchenu, nakon 23 godine.

Družbu sestara Kraljice svijeta utemeljio je 6. listopada 1963. godine o. Ivan Jäger, SI, u Turnju kod Zadra.

Prije dolaska u München sestre su u Njemačkoj djelovale u staračkom domu u Jüchenu kod Kölna. Nakon četverogodišnjeg rada u domu, s. Marta Jozić je 2. veljače 1999. došla na novu službu u Münchenu, u pratnji tadašnjega gvardijana Samostana sv. Gabriela fra Jure Zebića.

Za s. Martom ubrzo su stigle još dvije sestre, s. Mara Ljuban i s. Ljubica Vukoja. To je bio početak suradnje između Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Družbe sestara Kraljice svijeta.

  1. Maru koja je 2006. otišla u Veliku Goricu, zamijenila je s. Ana Oršolić. Godine 2012. u Veliku Goricu otišla je i s. Ljubica.

Preostale dvije sestre su u Münchenu ostale sve do ove godine. S. Marta Jozić odlazi u Veliku Goricu, a s. Ana Oršolić u Osijek.

Razlog odlaska je što su braća Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja napustila Samostan sv. Gabriela, u kojem su živjela od 1986., i predala ga Nadbiskupskom ordinarijatu u Münchenu. Iako više ne žive u samostanu, u župnoj crkvi sv. Gabriela, jednoj od najvećih crkvi u Münchenu, franjevci i dalje predslave mise na hrvatskom jeziku.

Od sestara su se oprostili i župnik Hrvatske katoličke župe München fra Petar Klapež, fra Frano Čugura, fra Edvard Sokol, fra Slaven Čeko, fra Ivan Vuletić, fra Frano Milanović Litre, fra Jozo Župić i sestre franjevke od Bezgrješne s. Nikolina Bilić i s. Marija Periša.