Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: obnova-katedrale

S oba zvonika zagrebačke katedrale uklonjeno oko 2500 kamenih elemenata, svaki se 3D skenira i rade se novi

Redakcija Informativne katoličke agencije obišla je građevinske radove na zagrebačkoj katedrali i imali smo vrlo rijetku i iznimnu priliku biti, na samome vrhu, 'iznad' oba zvonika koji su za gotovo 30 metara spušteni, odnosno uklonjeno je oko 500 kubika kamena koji je bio velika prijetnja pješacima nakon zagrebačkog potresa. Naša pratnja i tumači bili su inženjeri građevinarstva Ante Mlinar i Josipa Galić.

Na parišku katedralu Notre Dame postavljen križ

Pariška katedrala Naše Gospe (Notre Dame) dobila je metalni križ, koji je u srijedu 7. prosinca postavljen na drveni toranj prekriven skelama na visini od 96 metara, izvijestila je KNA.

Tornjevi zagrebačke katedrale dodatno se skraćuju

O nastavku radova radi saniranja posljedica potresa na zagrebačkoj katedrali, u ponedjeljak 9. listopada 2023. za Hrvatski katolički radio izvijestio je autor koncepta konstrukcijske obnove prof. dr. Damir Lazarević s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, najavivši da bi obnova trebala trajati najviše 10 godina.

Ponovno otvorena katedrala u Temišvaru nakon pet godina obnove

Svečani blagoslov katedrale sv. Jurja u Temišvaru nakon što je bila pet godina u obnovi predvodio je 22. travnja apostolski nuncij Miguel Maury Buendía, a sudjelovali su i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak te generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. doc. dr. Krunoslav Novak. O samom tijeku restauracije govorio je za Hrvatsku katoličku mrežu kanonik Nikola Lauš, kancelar i ekonom Temišvarske biskupije.

Biskup Košić primio ministricu kulture i medija Obuljen Koržinek

Sisački biskup Vlado Košić primio je u petak, 3. ožujka 2023. u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek sa suradnicima – glavnom tajnicom ministarstva Maricom Mikec i pročelnicom Konzervatorskog odjela u Sisku Ivanom Miletić Čakširan.

Održan sastanak kardinala Bozanića i predsjednika Vlade Plenkovića

Sastanak između zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o tijeku obnove sakralnih objekata, kao i o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u svrhu izgradnje stadiona na Maksimiru održao se u petak 20. siječnja, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

1 2 3