Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: papa-pavao-vi

„Papa Pavao VI. i Hrvati“

Prva večer kulturnog programa „Ususret sv. Vlahu“ koji organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije održana je u četvrtak, 17. siječnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, a predavanje na temu „Papa Pavao VI. i Hrvati“ održao je don Stanko Lasić.

AUDIO Kardinal Josip Bozanić o svetom papu Pavlu VI.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovao je na kanonizaciji pape Pavla VI. i ostalih blaženika i blaženica u nedjelju 14. listopada. O svojim sjećanjima na papu Pavla VI. i povezanosti svetog pape s hrvatskim blaženikom Alojzijom Stepincem kardinal Bozanić govorio je za Hrvatski katolički radio.

Sveti papa Pavao VI. o bl. Alojziju Stepincu

U trenutku kad je objavljena mučenička smrt bl. Alojzija Stepinca, kardinal Giovanni Battista Montini bio je milanski nadbiskup. Budući papa Pavao VI. za našeg je blaženika tada rekao da je umro nadbiskup jedne od najuglednijih i najvećih biskupija svijeta.

Hrvatski biskupi prisjetili su se lika i djela svetog pape Pavla VI.

Papa Pavao VI. zajedno s nadbiskupom Oscarom Arnulfom Romerom Galdamezom i još petero blaženika proglašen je svetim u nedjelju, 14. listopada, tijekom Biskupske sinode o mladima u Vatikanu. Nama Hrvatima najbliži je sveti papa Pavao VI. koji je proglasio prvoga sveca iz našega naroda – sv. Nikolu Tavelića. Sjećanje na njega podijelili su hrvatski biskupi koji su kao mladi studenti i svećenici bili svjedoci njegova pontifikata.