Budi dio naše mreže
Izbornik

„Papa Pavao VI. i Hrvati“

Dubrovnik (IKA)

Prva večer kulturnog programa „Ususret sv. Vlahu“ koji organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije održana je u četvrtak, 17. siječnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, a predavanje na temu „Papa Pavao VI. i Hrvati“ održao je don Stanko Lasić.

Kako je izvjestila Dubrovačka biskupija na svojim internetskim stranicama, don Stanko Lasić na početku predavanja kazao je da mu je drago što može govoriti o papi Pavlu VI. ponajprije jer je s ostalom starijom generacijom svećenika rastao u sjeni II. Vatikanskog sabora kojeg je papa Pavao VI. nastavio raditi i svih reformi koje je ovaj veliki papa pokrenuo. Predavanje je započeo podsjećanjem na životni put pape Pavla VI. Nama Hrvatima važan je kao papa koji je proglasio hrvatskog sveca Nikolu Tavelića 21. lipnja 1970. godine, naglasio je katedralni župnik. U povodu smrti kardinala Stepinca papa Pavao VI. je izjavio: “Stepinac neka nas uči. Neka nas nauči pouzdanju i dobroti. On je umro obavijen šutnjom, koja je obilježje njegove Crkve, kojoj preostaje jedino glas molitve i praštanja“. Novi radosni događaj bio je proglašenje blaženim hrvatskog kapucina o. Leopolda Bogdana Mandića 1. svibnja 1976. godine.

Župnik Lasić je naglasio da je najljepše svjedočanstvo o papi Pavlu VI. kao o velikom prijatelju Hrvata i Hrvatske dao jedan od njegovih najbližih suradnika, kardinal Franjo Šeper. U intervjuu koji je dao nakon papine smrti ispričao je kao se s papom službeno sastajao svakog petka. U jednom susretu papa ga je pozvao da ga posjeti kao prijatelja. Papa je jednom prigodom pitao kardinala Šepera što on može učiniti za Hrvate. Kardinal Šeper je uputio molbu papi za pripomoć za izgradnju zgrade za ispovijedanje u Mariji Bistrici. Papa je ispunio svoje obećanje. Druga molba je bila da se Hrvatskom nacionalnom zavodu sv. Jeronima u Rimu ponovno vrati njegov prvobitni naziv jer je bio zbog diplomatskih intriga promijenjen u Ilirski zavod. Franjo Šeper je htio da zavod dobije svoje hrvatsko ime.

U srpnju 1971. papa Pavao VI. dao je našem zavodu u Rimu hrvatsko ime i proglasio ga Papinskim zavodom.

Predavač je predavanje završio jednom zanimljivošću iz papina života. Za vrijeme zatočeništva Alda Mora, papa je odlučio napisati pismo njegovim otmičarima. U pismu im se obraća u nadi da u njihovim srcima ima još dobra i moli ih da oslobode nevina čovjeka. Obratiti se teroristima i pokucati na njihovu ljudskost mogao je samo čovjek velika srca kakav je bio Pavao VI. odnedavno sveti, zaključio je don Stanko Lasić svoje predavanje o papi Pavlu VI. koji je bio prijatelj Hrvata i koji je proglašen svetim 14. listopada 2018. godine.

Uvodničar večeri bio je Ivan Vigjen, a na kraju je generalni vikar don Hrvoje Katušić zahvalio predavaču na njegovom izlaganju i svima prisutnima na dolasku. Predavanju je bio nazočan i dubrovački biskup Mate Uzinić.

Ključne riječi:
Dubrovnik papa Pavao VI.