Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: posljednji-ispracaj-za-294-zrtve-drugog-svjetskog-rata-i-poslijeratnog-razdoblja-u-crkvi-sv-mihaela-u-gracanima

Mons. Koren: 'Ovo mjesto naviješta pobjedu dobra nad zlim, nad grijehom, nad smrću'

U cintoru crkve Svetog Mihaela u naselju Gračani u Zagrebu, 23. kolovoza 2019. godine, pokopani su posmrtni ostaci 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, ekshumirani iz masovnih grobnica na području Medvednice. Tijekom posljednjeg ispraćaja dekan Gornjogradskog dekanata mons. Zlatko Koren među ostalim je rekao kako "u pobjedi života želimo proživjeti i ove trenutke moleći za našu braću i sestre. Netko je planirao. Netko je želio. Netko je skovao plan da oni budu zaboravljeni, da se o njima uvijek šuti. No, ljubav je nezaustavljiva i ta ljubav je progovarala, progovorila i progovarat će".

U Gračanima pokopani ostaci 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća

"Ove kosti danas, nakon 74 duge godine, nalaze svoj mir. Zato ovom komemoracijom u cintoru crkve Sv. Mihaela u Gračanima uz 21 lijes dostojno pokapamo posmrtne ostatke 294 žrtve ekshumirane iz gračanskih grobišta", rekao je na posljednjem ispraćaju za 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja ministar Medved. Osim Medveda govore i zahvale prisutnima te svima koji su sudjelovali u istraživačkim iskapanjima uputili su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.