Budi dio naše mreže
Izbornik

U Gračanima pokopani ostaci 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća

Zagreb (IKA)

"Ove kosti danas, nakon 74 duge godine, nalaze svoj mir. Zato ovom komemoracijom u cintoru crkve Sv. Mihaela u Gračanima uz 21 lijes dostojno pokapamo posmrtne ostatke 294 žrtve ekshumirane iz gračanskih grobišta", rekao je na posljednjem ispraćaju za 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja ministar Medved. Osim Medveda govore i zahvale prisutnima te svima koji su sudjelovali u istraživačkim iskapanjima uputili su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U suradnji Zagrebačke nadbiskupije, Župe sv. Mihaela Arkanđela Gračani, Grada Zagreba, Udruge Falaček Prigorja i Ministarstva hrvatskih branitelja 23. kolovoza, na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima, održao se u cintoru župne crkve u Gračanima posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve ekshumirane na lokacijama na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zahvalio se Ministarstvu hrvatskih branitelja, Upravi za zatočene i nestale, izaslaniku predsjednika Vlade RH ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, brigadiru Sučiću, obitelji Haramija i ostalim sugrađanima te Zagrebačkoj nadbiskupiji za doprinos u ovom vrijednom istraživačkom radu.

“Na kraju moram istaknuti da je teško današnjim generacijama prenijeti istinu o ratnim stradanjima i razaranjima tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, no budući naraštaji moraju biti upoznati s povijesnim činjenicama jer samo na dostojanstvenom priznavanju žrtava može se graditi bolja budućnost. Kao znak ostaju nam spomen obilježja, ostaju grobovi koje je hrvatska zemlja prepuna da bi upozorili na patnje našeg naroda kroz stoljeća. Moram ponoviti ovom prilikom doprinos hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika koji je bio general, hrvatski antifašist, povjesničar, intelektualac i znao je točno čitati znakove vremena. Da nije bilo njega i svih hrvatskih branitelja Drugog i Domovinskog rata mi danas ne bi imali Hrvatsku Domovinu”, zaključio je Bandić.

Ministar Medved naveo je kako je antropološka i medicinska obrada posmrtnih ostataka žrtava pokazala da je među žrtvama 63 maloljetnika od kojih je 16 djece mlađe od 14 godina.

“Ove kosti danas, nakon 74 duge godine, nalaze svoj mir. Zato ovom komemoracijom u cintoru crkve Sv. Mihaela u Gračanima uz 21 lijes dostojno pokapamo posmrtne ostatke 294 žrtve ekshumirane iz gračanskih grobišta. Broj osoba stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima nažalost mnogo je veći. Puno je još nepoznanica, neotkrivenih grobišta, sudbina oplakivanih u tišini obiteljskog doma. Obitelji još nepronađenih žrtava u svojoj tihoj tuzi traže naše daljnje zalaganje i suradnju kako bi i oni mogli zapaliti svijeću na grobu svojih voljenih”, rekao je Medved najavljujući daljnja sustavna i institucionalna probna iskapanja i na drugim lokacijama u Hrvatskoj.

“S prošlosti se možemo suočiti samo otkrivanjem istine i osudom onih koji su kršili temeljna ljudska prava bez obzira na kojoj strani bili”, rekao je Medved te zaključio:

Današnja tužna ceremonija prigoda je za osudu strašnih zločina, ali i za isticanje povijesnih pouka. Politika svehrvatske pomirbe našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana koja je bila osnova za uspješan proces osamostaljenja Republike Hrvatske i njenu obranu u Domovinskom ratu podrazumijeva i da se sve hrvatske žrtve totalitarnih režima istraže, dokumentiraju i dostojno komemoriraju.”

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da polažući ove “posmrtne ostatke u blagoslovljeni grob činimo kao ljudi što nam nalaže naša vjera, ali činimo to i kao država s punom sviješću svoje odgovornosti za vrijednosti pravde, ljudskosti i mira.“

“Totalitarizmi su pogubni jer zasjecaju društvo duboko, najdublje. Otvaraju rane koje ne zacjeljuju desetljećima. Totalitarizmi su rastakali obitelji iznutra, porobljavali pojedinca, zaposjedali institucije, ubijali kulturu“ navela je Grabar-Kitarović osuđujući nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški te njihove zločine nad civilima, logore, zatvore, pljačku imovine, represiju nad mišlju i riječju te jednopartijsku strahovladu.

Zato na ovom mjestu jasno osuđujem i velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku, totalitarni čin koji je ostavio najsvježije rane na hrvatskom tkivu. Nikad više Hrvati i građani Hrvatske neće robovati tuđim ideologijama. Nikad više nitko ovu divnu zemlju neće natapati krvlju nevinih.“

Ekshumaciju posmrtnih ostataka organizirala je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te se prilikom istraživanja koje je trajalo od 2013. do 2018. godine vodilo i autentičnim zapisima župljanina Gračana pokojnog Miroslava Haramije. Prema njegovim zapisima u masovnim i pojedinačnim grobnicama na području Gračana nalazi se 738 osoba ubijenih 1945. godine pod komunističkim režimom.

Sprovodne obrede i misu zadušnicu u 10 sati predvodio je dekan Gornjogradskog dekanata mons. Zlatko Koren u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom, župnikom fra Marinom Matančićem i ostalim svećenicima.

Nazočni na ispraćaju, uz navedene govornike, bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić te predsjednički kandidat Miroslav Škoro.