Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: preko

Znanstveni skup o Ivi Mašini u povodu 60. obljetnice njegove smrti

U povodu 60. obljetnice smrti Ive Mašine, hrvatskog mučenika i svjedoka vjere kojeg su zbog rodoljublja komunisti ubili u zatvoru Stara Gradiška, u petak 19. studenoga održan je znanstveni skup na kojem je predstavljeno djelovanje Mašine kao vrsnog kršćanina i domoljuba u Pučkom otvorenom učilištu "Dom na žalu" u njegovom rodnom mjestu Preko na otoku Ugljanu,

Nadbiskup Puljić: „Hrvatski mladenački trolist početkom 20. stoljeća - Ivan Merz, Miroslav Bulešić i Ivo Mašina“

U povodu 60. obljetnice smrti Ive Mašine koji je bio hrvatski mučenik, svjedok vjere i intelektualac, u petak 19. studenoga u Pučkom otvorenom učilištu „Dom na žalu“ u Preku, rodnom mjestu Ive Mašine, održan je znanstveni skup na kojem je zadarski nadbiskup Želimir Puljić izlagao o temi „Hrvatski mladenački trolist početkom 20. stoljeća – Ivan Merz, Miroslav Bulešić i Ivo Mašina“. Predavanje nadbiskupa Puljića prenosimo u cijelosti.

Misno slavlje povodom 130. godišnjice pogibije 16 preških lavandijera

Povodom 130. godišnjice pogibije 16 preških lavandijera (2. studenog 1891.-2. studenog 2021.), zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misno slavlje za pokojne preške pralje i za sve vjerne mrtve u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Preku u utorak, 2. studenog. Suslavili su preški župnik Filip Kucelin i ugljanski župnik Marko Dokoza.