Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: romi

Apostolsko putovanje u Budimpeštu i Slovačku

U katehezi na redovnoj općoj audijenciji održanoj u srijedu, 22. rujna papa Franjo govorio je o svom 34. međunarodnom apostolskom putovanju na kojem je posjetio Budimpeštu i Slovačku. Papinu katehezu donosimo u cijelosti.

U povodu Papina pohoda Očenaš na jeziku Roma

Trećega dana svoga 34. međunarodnoga putovanja izvan Italije, u Slovačku, papa Franjo će se u utorak 14. rujna susresti s oko 4000 Roma koji u sirotinjskoj četvrti Luník IX u predgrađu Košica tridesetak godina žive u teškim uvjetima.

Objavljen službeni program putovanja pape Franje u Budimpeštu i Slovačku

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 21. srpnja službeni program apostolskog putovanja pape Franje u Budimpeštu i Slovačku na kojem će boraviti od 12. do 15. rujna. Papa će u Mađarskoj 12. rujna predsjedati Završnim misnim slavljem Svjetskog euharistijskog kongresa u Budimpešti, a zatim otputovati u Slovačku, gdje će pohoditi glavni grad Bratislavu te gradove Košice, Prešov i Šaštin.

Međunarodni euharistijski kongres u Budimpešti – znak nade

Kardinal Peter Erdö opisao je 52. međunarodni euharistijski kongres (MEK), zakazan za rujan ove godine u Budimpešti, kao "znak nade nakon dugotrajne izolacije, straha i odricanja uslijed pandemije". Na Kongresu će, kako je najavljeno, sudjelovati i papa Franjo koji će predvoditi središnje misno slavlje Kongresa.

Zahvala darivateljima pastoralno-misijskog Centra Sveti Ivan Krstitelj

Voditeljica pastoralno-misijskog Centra Sveti Ivan Krstitelj u romskom naselju Donje i Gornje Vratno Kristina Čačić zajedno s grofom Georgom Eltzom kao predstavnikom Suverenog viteškog malteškog reda uputili su na kraju prosinca zahvalu svim dobročiniteljima Centra.

Proslava romskih blaženika Ceferina Yimeneza Malle i Emilie uz blagoslov budućeg pastoralnog centra u romskom naselju

Povjerenstvo za pastoral Roma Varaždinske biskupije organiziralo je 5. listopada proslavu spomendana romskih blaženika Ceferina Yimeneza Malle i Emilie, a spomendan je obilježen dvama događajima: apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak u romskom naselju Gornje i Donje Vratno (Strmec Podravski), na području Župe svetih Petra i Pavla apostola u Petrijancu, blagoslovio je gradilište povodom izgradnje budućeg multifunkcionalnog pastoralno-misijskog centra "Sveti Ivan Krstitelj" te je u kapeli Majke Božje Loretske u varaždinskoj katedrali bila upriličena foto izložba povodom četvrte godišnjice postojanja Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije.

Biskup Mrzljak predvodio križni put ulicama romskog naselja u Kuršancu

U znak solidarnosti s braćom Romima, varaždinski biskup Josip Mrzljak i ove je godine predvodio pobožnost križnoga puta u nekoj romskoj zajednici. Ove je godine križni put održan u romskoj zajednici u Kuršancu, u župi svetoga Nikole biskupa Novo Selo na Dravi u Čakovečkom dekanatu, na Četvrtu korizmenu nedjelju, 31. ožujka.