Budi dio naše mreže
Izbornik

Beli Manastir: Caritasova radionica s romskom nacionalnom manjinom

Beli Manastir (IKA/TU)

Uoči Majčinog dana, u subotu, 13. svibnja održana je nova radionica s romskom nacionalnom manjinom u Caritasovom centru za mlade u Belom Manastiru u organizaciji Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Na radionici projekta „I mi smo tu“ sudjelovalo je 26 korisnika. Radionicu su vodili Caritasovi stručni suradnici Karolina Burek Bilokapić, socijalni pedagog te Mira Vego i Ljiljana Ventengl, odgajatelji. Tema radionice bila je „Majčin dan“.

Stručni suradnici razgovarali su djecom i mladima tko im je najvažnija osoba u životu. Uz mnoštvo odgovora ipak je to za većinu djece i mladih bila majka. Njihove majke su sjedile pored njih, a na njihovim licima je bio vidljiv osmijeh zadovoljstva kako njihova djeca razmišljaju o njima. Ono što je proizašlo iz njihovih odgovora bilo je da je majka važna osoba u njihovim životima da je ona je njihova sigurna mirna luka te da majčin poljubac ozdravljuje svaku bol. Voditeljice su djecu i mlade potaknule da naprave skroman poklon – cvijet za mamu – koji će joj darovati za njen dan, ali isto tako su ih pokušale osvijesti kako i na koji način mogu pokazati svoju ljubav prema majci.

Praktična aktivnosti bila je izrada cvijeta za mamu. Od kolaž papira izrezali su latice koje su lijepili na papir i kasnije učvrstili na drveni štapić kako bi izradili cvjetove. Kasnije su izrezali papir u obliku srca te u njega nacrtali sebe i svoju majku. Od nacrtanih radova napravljen je plakat na zidu. Naravno, uz slušanje dječjih pjesama o mami kao i svaki puta uz malu zakusku i osvježenje, djeca, mladi i njihovi roditelji imali su priliku za razgovor sa stručnim suradnicima o njihovim svakodnevnim problemima s kojima se susreću te su tražili savjete na koji način i kako da ih prevladaju.

Ključne riječi:
Caritas Majčin dan radionica Romi