Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: s-cecilija-grgic

Banjolučka biskupija pokreće postupak za beatifikaciju ubijenih svjedoka vjere

Obilježavanjem 29. godišnjice svjedočke smrti župnika vlč. Filipa Lukende i katehistice i orguljašice s. Cecilije Grgić, DC, u Presnačama u Banjoj Luci, na kojem su sudjelovala sva trojica banjolučkih biskupa, u subotu 11. svibnja 2024. počeo je niz liturgijskih slavlja povodom godišnjica mučeničkih stradanja članova Banjolučke biskupije.

Obilježena 28. obljetnica svjedočke smrti župnika Filipa Lukende i s. Cecilije Grgić

U biskupijskom Svetištu sv. Terezije od Djeteta Isusa i župi Presnače pokraj Banje Luke u petak, 12. svibnja obilježena je 28. obljetnica svjedočke smrti presnačkog župnika vlč. Filipa Lukende i članice Družbe milosrdnica sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne s. Cecilije Grgić. Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica.

Biskup Komarica predvodio misu na 26. obljetnicu mučeničke smrti župnika Filipa Lukende i redovnice Cecilije Grgić

U župnoj crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa, koja je ujedno i biskupijsko svetište – u banjolučkom naselju Presnače, slavljena je u srijedu, 12. svibnja, dvadeset i petu godinu za redom, koncelebrirana misa za domaćeg župnika, koji je ujedno bio graditelj pa onda i čuvar svetišta, vlč. Filipa Lukendu i redovnicu Družbe Milosrdnica sv. Vinka Paulskog – katehisticu i orguljašicu u župi s. Ceciliju Grgić. Njih dvoje su u noći između 11. i 12. svibnja 1995. spaljeni u župnoj kući, kada je i velika župna crkva bila miniranjem porušena.

U Presnačama otkriven spomenik ubijenom župniku i redovnici

U banjolučkom Biskupijskom svetištu sv. Male Terezije u Presnačama u subotu 3. listopada proslavljena je svetkovina zaštitnice svetišta te je otkriven spomenik vlč. Filipu Lukendi i s. Ceciliji Grgić ubijenima u Domovinskom ratu, objavila je Nedjelja.

25. obljetnica mučeničke smrti župnika Filipa Lukende i redovnice Cecilije Grgić

U župi i svetištu sv. Terezije od Djeteta Isusa u mjestu Presnače u predgrađu Banje Luke, na spomendan sv. Leopolda Bogdana Mandića 12. svibnja slavljena je misa u povodu 25. obljetnice ubojstva tadašnjeg župnika i graditelja svetišta vlč. Filipa Lukende i redovnice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, katehistice i voditeljice župnog pjevačkog zbora sestre Cecilije Grgić.