Budi dio naše mreže
Izbornik

U Presnačama otkriven spomenik ubijenom župniku i redovnici

Presnače (IKA)

U banjolučkom Biskupijskom svetištu sv. Male Terezije u Presnačama u subotu 3. listopada proslavljena je svetkovina zaštitnice svetišta te je otkriven spomenik vlč. Filipu Lukendi i s. Ceciliji Grgić ubijenima u Domovinskom ratu, objavila je Nedjelja.

Euharistiju je predslavio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a suslavili su banjolučki biskup Franjo Komarica i pomoćni biskup banjolučki Marko Semren te 15-ak svećenika iz banjolučkog kraja.

Na početku euharistije, koja je zbog epidemioloških uvjeta održana u dvorištu crkve, pozdrav kardinalu i nazočnima uputio je župnik mons. Ivica Božinović.

Kardinal Puljić u propovijedi se najprije prisjetio pokojnog župnika Filipa i njihovoga zajedničkog pastoralnog djelovanja. Potom je njegovo mučeništvo povezao sa svjesnom nakanom tadašnjih planera da se izmjeni etnička slika hrvatskih katoličkih sela u banjolučkom kraju. Homiliju je završio tumačenjem svetosti Sv. Male Terezije i pozvao na nasljedovanje njezina života, javio je TABB.

Ka kraju mise mons. Komarica potaknuo je nazočne da čuvaju spomen na svoje mučenike.

Potom je otkriveno i blagoslovljeno spomen-obilježje na mučeničku smrt župnika vlč. Filipa Lukende i s. Cecilije Grgić postavljeno u dvorištu crkve u povodu 25. obljetnice njihova ubojstva. Spomenik je projektirao mladi arhitekt Dario Pleša iz Banje Luke, objavila je Nedjelja.