Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sakramenti

Započeo stručni skup „Služenje bolesnima u 21. st.“ u Zadru – zakonodavna osnova dušobrižništva u zdravstvenim i socijalnim ustanovama

Stručni skup „Služenje bolesnima u 21. st.“ o temi skrbi bolesnih i starijih osoba počeo je sa svojim dvodnevnim održavanjem u petak, 9. veljače 2024., u dvorani sjemeništa „Zmajević“ u Zadru, prigodno uz proslavu blagdana Blažene Djevice Marije Lurdske i obilježavanje Svjetskog dana bolesnika, izvijestio je Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o podjeljivanju sakramenata rastavljenim osobama koje žive u novoj zajednici

Na mrežnoj stranici Dikasterija za nauk vjere objavljeni su odgovori na niz pitanja koja je postavio praški nadbiskup u miru kardinal Dominik Duka o mogućnosti podjeljivanja sakramenata rastavljenim osobama koje žive u novoj zajednici. U slučaju rastavljenih i ponovno vjenčanih, svi su svećenici pozvani predložiti proces razlučivanja koji pokazuje „majčinsko lice Crkve“. Odgovore Dikasterija objavio je poluslužbeni vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano u svom broju od 3. listopada.

1 2