Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sluzenje

Papa primio u audijenciju voditelje crkvenih udruga, pokreta i zajednica

Papa Franjo primio je u četvrtak, 16. rujna u audijenciju sudionike Susreta voditeljâ vjerničkih društava, crkvenih pokreta i novih zajednica održanog u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život na temu „Zadaća upravljanja u laičkim skupinama – crkvena služba“. „Vladati u Crkvi znači služiti, u protivnom se lako upadne u zloupotrebu moći“, poručio je u svom obraćanju.

Papa: Đakoni nisu napola svećenici, nego ponizne sluge

Papa Franjo primio je u subotu 19. lipnja trajne đakone Rimske biskupije. Đakonat pomaže u prevladavanju pošasti klerikalizma, rekao je Papa u svom obraćanju pozvavši trajne đakone da budu „dobri očevi, muževi i djedovi“.

Papa: Crkva u Iraku je živa

Crkva u Iraku, milošću Božjom, učinila je i čini mnogo naviještajući divnu mudrost križa šireći Kristovo milosrđe i oproštenje, posebno prema onima koji su najpotrebniji. Danas vidim i izravno sam se osvjedočio da je Crkva u Iraku živa, da Krist živi i djeluje u ovom svom svetom i vjernom narodu, rekao je papa Franjo u homiliji na misi na stadionu “Franso Hariri” u Erbilu, posljednjoj točci svoga trodnevnog apostolskog pohoda Iraku koji se održava pod geslom „Svi ste vi braća“ (Mt 23, 8).

Papa javnim bilježnicima: Pozvani ste na istinsko služenje

Stručnu nadležnost i moralni integritet, istaknuo je papa Franjo primivši u audijenciju predstavnike talijanske Nacionalne udruge javnih bilježnika, ustanove socijalnoga osiguranja i pomoći utemeljene prije 50 godina. Papa je nazočne upozorio na ta dva obilježja kako bi izvršili zadaću na koju su pozvani, te kako bi bili protagonisti učinkovite i bratski pravedne službe, surađujući tako u općem dobru. Važna je to zadaća koja dozrijeva u kontekstu koji je obilježen natjecanjem na „autocesti profita“, a koja, naprotiv, – prema Papinim riječima – zahtijeva duh istinskoga služenja.