Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret pape Franje i plastičnih kirurga

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 23. svibnja u audijenciju skupinu plastičnih kirurga i zahvalio im za njihovo suosjećajno služenje, posebice u pomaganju bolesnoj djeci, prenosi Vatican News.

Prisutni liječnici bili su u Rimu kako bi prisustvovali susretu AEXPI koji se održava 24. i 25. svibnja na temu “Kad znanost susreće ljepotu”.

Obraćajući se prisutnima, Papa je istaknuo činjenicu da oni kao ljudi, liječnici i kršćani odgovaraju na poziv koji daleko nadilazi fizičku estetiku.

“Istinska ljepota nadilazi ono što je okom vidljivo”, primijetio je Papa.

Ova ljepota, dodao je Papa, “ne podliježe trendovima programiranim modnim biznisom i kulturom izgleda, već je povezana s istinom čovjeka, s njegovim najintimnijim bićem koje ne možemo unakaziti.”

Polazeći od učenja svetog Pavla, Sveti Otac rekao je da naša lica trebaju odražavati slavu Gospodnju, pretvarajući nas u njegovu sliku preko naših djela i ljubavlju. Potaknuo je kirurge da dopuste ovoj dubokoj istini da vodi njihove ruke, osiguravajući tako da njihov rad ne liječi samo fizički, već i da uzdiže i odražava sliku Božju utisnutu u svaku osobu.

S jedne strane, nastavio je Papa, Isus je opisan kao “najljepši među sinovima ljudskim” (Ps 45,3). S druge strane, zbog svoje patnje, on je prikazan kao onaj koji “obličjem nije naličio na čovjeka” (Iz 52,14).

“Isus nam u tom paradoksu pokazuje svoju i našu pravu sliku koja prolazi kroz križni put, kroz prihvaćanje naše malenosti, kako bismo došli do vječne slave, do nade koja ne razočarava i koja me vene (1Kor 9,25)”, zaključio je papa Franjo.