Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sv-marko-krizevcanin

Biskup Milovan na proslavi 400. obljetnice mučeništva sv. Marka Križevčanina u Skradniku

U Skradniku, filijali župe Oštarije održana je 8. rujna svečana proslava naslovnika njihove kapele i Dobrotvornog podupirajućeg društva sv. Marka Križevčanina koja je ove godine bila u znaku 400. obljetnice mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina. Misu je predslavio porečko-pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan u suslavlju mjesnog župnika Oštarija i Cerovnika i čuvara svetišta Gospe od Čudesa popa Ante Luketića kao i svećenika Porečko-pulske biskupije vlč. Gorana Levaka.

Svečana proslava uočnice sv. Marka Križevčanina u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima

U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima 6. rujna u 19 sati, na uočnicu blagdana sv. Marka Križevčanina, svečanom arhijerejskom liturgijom započela je proslava blagdana sv. Marka Križevčanina i 400. obljetnica njegove mučeničke smrti. Liturgiju sv. Ivana Zlatoustog služio je nadbiskup mons. Cyril Vasil DI, tajnik Kongregacije za Istočne Katoličke Crkve iz Rima, uz susluženje mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkoga i mons. Milana Stipića, apostolskog administratora Križevačke eparhije te mnoštva grkokatoličkih svećenika Križevačke eparhije koji su s ovim slavljem završili četverodnevne duhovne vježbe, kao i rimokatoličkih svećenika križevačkoga dekanata.

Križevci: 400 godina od mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina

Na svetkovinu sv. Marka Križevčanina 7. rujna svečano misno slavlje u 11 sati u središtu Križevaca na Trgu Josipa Jurja Strossmayera predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Prijenos mise može se poslušati u programu Hrvatskoga katoličkog radija. Urednica prijenosa je Snježana Kirinić Grubić.

Varaždinska biskupija proslavila svog zaštitnika sv. Marka Križevčanina

Sveti Marko Križevčanin, zaštitnik Varaždinske biskupije svečano je proslavljen 7. rujna u Varaždinskoj katedrali gdje je svetu misu, u zajedništvu sa kanonicima Stolnog kaptola, Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola te pedesetak svećenika Varaždinske biskupije, predslavio mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije.

Nadbiskup Vasil predvodi slavlje u Križevcima

U petak 6. rujna, uoči blagdana sv. Marka Križevčanina, koji grkokatolici posebno svečano slave, u katedrali Presvete Trojice u Križevcima svečanu arhijerejsku liturgiju u 19 sati, zajedno s apostolskim administratorom Milanom Stipićem, križevačko-bjelovarskim biskupom Vjekoslavom Huzjakom i klerom Križevačke eparhije, služit će nadbiskup Cyril Vasil, DI, tajnik Kongregacije za Istočne Crkve iz Rima.