Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sv-tripun

Proglas proslave svetkovine sv. Tripuna

Kotorski biskup Ivan Štironja uputio je u četvrtak, 13. siječnja 2022. godine proglas u povodu nadolazeće proslave svetkovine sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije.

Predstavnici Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. posjetili nadbiskupa Barišića

Delegacija Hrvatske bratovštine „Bokeljske mornarice 809.“ Split Luka Perković, prof. i predsjednik Bratovštine, dr. Andro Tripković, dopredsjednik Bratovštine i akademik Radoslav Tomić, vrsni poznavatelj i štovatelj Boke Kotorske, posjetila je u srijedu, 15. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Marina Barišića.

U Rijeci proslavljen blagdan sv. Tripuna i Dan života

U organizaciji Hrvatske bratovštine „Bokeljske mornarice 809“ Rijeka, a u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, u gradu na Rječini je u nedjelju 7. veljače proslavljen blagdan sv. Tripuna, zaštitnika Kotora i Bokelja.

Proslava sv. Tripuna u Kotoru

Svečanosti svetog Tripuna mučenika, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije, svečano su proslavljene od 27. siječnja do 3. veljače liturgijskim slavljima i tradicionalnim obredima.

Svečana večernja i liturgijska proslava sv. Tripuna u Kotoru

Sv. Tripun, zaštitnik grada Kotora i biskupije 3. veljače je kalendarski svečano proslavljen po ustaljenom običaju. Uoči same svetkovine 2. veljače u katedrali je održana svečana pjevana Večernja sa Službom čitanja. Posebnost ovog slavlja, karakteristična samo za Kotor je procesija u kojoj svećenici s biskupom i članovima Bokeljske mornarice te građanima katoličke i pravoslavne vjere prenose relikvije sv. Tripuna i drugih svetaca iz Relikvijara u središnju lađu katedrale te samo kađenje relikvija. Ono se odvija za vrijeme pjevane Službe čitanja tako da pravoslavni i katolički vjernici zajedno kade svete moći.

U Kotoru proslavljen sv. Tripun

Šibenski biskup Tomislav Rogić, u zajedništvu s nadbiskupima i biskupima iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, te apostolskim nuncijem i brojnim svećenicima, predslavio je 3. veljače svečano euharistijsko slavlje u čast sv. Tripuna mučenika, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije.

Proslava sv. Tripuna

Središnje misno slavlje ovogodišnje proslave sv. Tripuna, zaštitnika katedrale, grada Kotora i kotorske biskupije održano je u nedjelju 3. veljače u kotorskoj katedrali.

Bokelji u Zagrebu proslavili Tripundan

Po tradiciji zagrebački Bokelji okupili su se 3. veljače u crkvi sv. Marije na Dolcu gdje su euharistijskim slavljem proslavili Tripundan. Ovo je okupljanje 95. put u Zagrebu organizirala Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Zagreb, te tako započela obilježavanje Tripundanskih svečanosti.