Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sv-tripun

Homilija nadbiskupa Vukšića na proslavi sv. Tripuna, zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije

U okviru svečanosti u čast sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije, u nedjelju, 6. veljače 2022. vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić, i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, održao je homiliju na misnome slavlju, kojim je predsjedao kardinal Blase Joseph Cupich, u Kotoru naslovljenu „Sveti Tripun: Sadašnje patnje nisu ništa prema budućoj slavi“. Homiliju nadbiskupa Vukšića prenosimo u cijelosti.

Liturgijska proslava Tripundana

Kotorska Crkva ovih dana brojnim svečanostima koje su počele 27. siječnja (na Lode), proslavlja svog nebeskog zaštitnika sv. Tripuna mučenika. Liturgijski se svetkovina zaštitnika grada i biskupije u Kotoru slavi 3. veljače, te su tom prigodom slavljene dvije mise, objavljeno je na mrežnoj stranici Kotorske biskupije.

Svečana večernja uoči blagdana sv. Tripuna

Uoči liturgijske proslave sv. Tripuna, zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije, na Kandeloru (Svijećnicu) 2. veljače slavljena je blagdanska misa, a u večernjim je satima održan jedinstveni obred kojim se kotorska Crkva s pravom ponosi budući da ga je jedina na području Jadrana sačuvala. Naime, radi se o zajedničkoj molitvi Časoslova – pjevanoj Večernjoj i Službi čitanja tijekom koje se kade svete relikvije.

Proglas proslave svetkovine sv. Tripuna

Kotorski biskup Ivan Štironja uputio je u četvrtak, 13. siječnja 2022. godine proglas u povodu nadolazeće proslave svetkovine sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije.

Predstavnici Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. posjetili nadbiskupa Barišića

Delegacija Hrvatske bratovštine „Bokeljske mornarice 809.“ Split Luka Perković, prof. i predsjednik Bratovštine, dr. Andro Tripković, dopredsjednik Bratovštine i akademik Radoslav Tomić, vrsni poznavatelj i štovatelj Boke Kotorske, posjetila je u srijedu, 15. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Marina Barišića.

U Rijeci proslavljen blagdan sv. Tripuna i Dan života

U organizaciji Hrvatske bratovštine „Bokeljske mornarice 809“ Rijeka, a u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, u gradu na Rječini je u nedjelju 7. veljače proslavljen blagdan sv. Tripuna, zaštitnika Kotora i Bokelja.

Proslava sv. Tripuna u Kotoru

Svečanosti svetog Tripuna mučenika, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije, svečano su proslavljene od 27. siječnja do 3. veljače liturgijskim slavljima i tradicionalnim obredima.

Svečana večernja i liturgijska proslava sv. Tripuna u Kotoru

Sv. Tripun, zaštitnik grada Kotora i biskupije 3. veljače je kalendarski svečano proslavljen po ustaljenom običaju. Uoči same svetkovine 2. veljače u katedrali je održana svečana pjevana Večernja sa Službom čitanja. Posebnost ovog slavlja, karakteristična samo za Kotor je procesija u kojoj svećenici s biskupom i članovima Bokeljske mornarice te građanima katoličke i pravoslavne vjere prenose relikvije sv. Tripuna i drugih svetaca iz Relikvijara u središnju lađu katedrale te samo kađenje relikvija. Ono se odvija za vrijeme pjevane Službe čitanja tako da pravoslavni i katolički vjernici zajedno kade svete moći.

1 2