Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: umjetnost

Otvoren prvi grkokatolički muzej u svijetu

„Prozor u vječnost“ prvi je grkokatolički muzej na svijetu koji je otvoren u proljeće 2023. godine u Mađarskoj, izvijestio je u utorak, 28. studenog 2023. National Catholic Register, a prenijela u srijedu, 29. studenog 2023. Križevačka eparhija.

Prof. dr. Sanja Nikčević u emisiji „Vidljivi tragovi“: Što je kršćanska poruka u umjetnosti, zašto je važna i gdje je možemo naći?

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu 19. i 20. listopada upriličen je 29. Međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom „Teologija i književnost: vjera, iskustvo, umjetnost“ u organizaciji KBF-a Sveučilišta u Splitu i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a na kojem je sudjelovala teatrologinja i kazališna kritičarka prof. dr. sc. Sanja Nikčević. Tom prigodom bila je gošća TV emisije „Vidljivi tragovi“ Splitsko-makarske nadbiskupije.

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u Pakracu

U organizaciji pakračke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu i udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, u Muzeju grada Pakraca 18. travnja otvorena je izložba sakralnih umjetnina pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“.

Papa: Sakralnu arhitekturu trebaju nadahnjivati učenja Drugog vatikanskog koncila

U poruci papinskim akademijama u povodu XXVI. svečanog javnog zasjedanja održanog u utorak 14. ožujka, papa Franjo govorio je o načinu na koji se trebaju projektirati i graditi bogoštovna mjesta te dodijelio nagrade prijedlozima za projekte svetih mjesta sa „suvremenim arhitektonskim jezikom“, izvještava Vatican News.

Papa filmskim umjetnicima: Ljepota je djelovanje Duha Svetoga

Sveti Otac izrazio je u ponedjeljak 20. veljače u Vatikanu dobrodošlicu članovima talijanske Zaklade za filmsku kulturu (Ente dello Spettacolo), osnovane unutar Talijanske biskupske konferencije s ciljem promicanja kinematografije u Republici Italiji, prenosi Vatican News.

1 2