Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: vrboska

Uz posebne mjere zaštite na Hvaru održana procesija Za križen

Na Hvaru je u petak 10. travnja održana tradicionalna procesija "Za križen" jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koja se održava već pet stoljeća, no ove godine u njoj je zbog pandemije koronavirusa moglo sudjelovati 15-tak osoba.

406. obljetnica štovanja Čudotvornog svetoga Križića u Vrboskoj

U župnoj crkvi Sv. Lovre u Vrboskoj na otoku Hvaru na „Maraški petak“, prvi petak u ožujku 6. ožujka svečano je proslavljena 406. obljetnica čašćenja Čudotvornog sv. Križića koji je, prema predaji, 11. travnja 1614. godine proplakao krvavim suzama, zbog razdora između dviju vjerničkih skupina koje su u razmiricama oko osamostaljenja od župe Vrbanj predvodile dvije suprotsavljene bratovštine. Suze sv. Križića prepoznate su kao Božji poziv na obraćenje, na pomirenje i pokoru zavađenih strana.

Svetkovina sv. Lovre u Vrboskoj

U župnoj crkvi u Vrboskoj na otoku Hvaru u subotu 10. kolovoza u večernjim satima svečano je proslavljen blagdan zaštitnika svetoga Lovre, đakona i mučenika. U nazočnosti brojnih domaćih vjernika, župljana okolnih župa i turista, svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je hvarski župnik i pročelnik Katehetskog ureda Hvarske biskupije don Mili Plenković.