Budi dio naše mreže
Izbornik

Uz posebne mjere zaštite na Hvaru održana procesija Za križen

Zagreb (IKA)

Na Hvaru je u petak 10. travnja održana tradicionalna procesija "Za križen" jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koja se održava već pet stoljeća, no ove godine u njoj je zbog pandemije koronavirusa moglo sudjelovati 15-tak osoba.

Uz strogo pridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom na Hvaru je održana procesija Za križen na kojoj je iz svakog mjesta Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirce, Vrbanj i Vrboska moglo sudjelovati po 15 sudionika uz dozvolu Stožera civilne zaštite RH. Procesija “Za Križen” je tradicionalno krenula u 22 sata iz šest mjesta sa središnjeg dijela otoka Hvara. Svako mjesto imalo je svoga križonošu i svaka povorka išla je u krug tako da se nigdje međusobno nisu susreli. Procesije su se kretale u smjeru kazaljke na satu i završavale su povratkom u svoju župnu crkvu. Kako je izvijestila Slobodna Dalmacija, križonoše su bile: u Jelsi – Ivica Gamulin, Pitvama – Roman Radonić, Vrisniku – Prošper Grgičević, Svirčama – Andro Balić, Vrbanju – Mateo Bratanić i Vrboskoj – Dinko Damjanić.

Mještane se pozvalo da se ne pridružuju pocesijama, a za kontroliranje je bila zadužena policija. Osim toga, sudionici povorke morali su biti na određenoj distanci te se crkva u svakom mjestu nakon dolaska povorke iz drugih pojedinih mjesta morala dezinficirati.

Procesija koja traje već 500 godina upisana je i na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine.